Хто купував український мед протягом року
Хто купував український мед протягом року

За минулі дев'ять місяців цього року Україна експортувала рекордні 46,2 тис. тонн меду на $86,8 млн. Про це повідомила торговий представник України — заступник міністра МЕРТ України Наталія Микольська у своєму блозі на «Новий час. Бізнес».

Нагадаємо, що Україна може почати експортувати малиновий мед.

Найбільше вітчизняного меду закупили США — на $23,2 млн, Німеччина — на $21,1 млн і Польща — на $12,3 млн. У сумі, на частку цих країн припадає понад 65,2% експорту.

За словами Микольської, сусідство з таким великим ринком, як Європейський Союз, не може не впливати на виробництво та експорт України. Оскільки ринок ЄС — це 500 млн споживачів із досить високими доходами.

«Мед же є високомаржинальним продуктом і недешевим. Його споживають на тих ринках, де є нормальний дохід. Відповідно, ринок ЄС стимулює виробництво в Україні товарів і послуг, які на ньому затребувані», —‒ розповіла вона.

І додала, що близькість до такого ринку, як Європейський Союз, і вільна торгівля з ЄС були драйверами стрімкого розвитку цієї галузі.

Сьогодні важливим моментом для галузі є те, що вона орієнтується не тільки на ринок ЄС. У нас збільшується експорт до США, збільшується експорт до Канади, яка також є експортером меду. Ця галузь показує, що вона є експортно-орієнтованою, оскільки споживчий ринок у нас невеликий. Важливим фактором успіху експорту меду є історичні традиції виробництва даного товару на території України, а також людський капітал. Оскільки на території України було розташовано достатньо велику кількість дослідницьких інститутів, які займалися даною тематикою», — пояснила Микольська.

За її інформацією, зараз багато компаній переходять від виробництва меду насипом і наливом до виробництва меду з більшою доданою вартістю. Як мінімум його фасують під «private label».

Другий ступінь — це виробництво під власними брендами. Зараз є досить великий інтерес іноземних інвесторів до інвестицій у цю галузь на території України, до виробництва продукту з доданою вартістю», — підсумувала Наталія Микольська.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 квітня 2018
У пасічників Західної України з’явилася інтерактивна карта
На щомісячному форумі бджолярів, який відбувся у Тернополі, презентували інтерактивну карту пасічників. Про це пише golos.te.ua, повідомляє...
26 березня 2018
Україна потрапила у ТОП-трійку країн-експортерів меду – майже 70 т у 2017
Майже 70 тонн меду експортувала Україна у 2017 році, потрапивши у трійку експортерів світу. Про це пише agro-business.com.ua, повідомляє...
5 січня 2018
Хто купував українську баранину та козлятину протягом минулого року
Україна за 11 місяців 2017 року експортувала 112 тонн баранини й козлятини на суму $366 тис. Про це повідомляє «Інфо-Шувар». Нагадаємо,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...