Кодекс Аліментаріус: що потрібно знати про міжнародну торгівлю продуктами харчування
Кодекс Аліментаріус: що потрібно знати про міжнародну торгівлю продуктами харчування

Знайомимо вас із Кодексом Аліментаріус – збірником міжнародно схвалених стандартів на харчові продукти, розроблених під керівництвом ФАО та ВООЗ, спрямованих на захист здоров'я споживачів і чесної практики торгівлі їжею. Деталі подаються в добірці матеріалів від проектів ФАО/ЄБРР.

Нагадаємо, виробникам потрібно впроваджувати Кодекс Аліментаріус.

Що таке Кодекс Аліментаріус та навіщо він потрібен?

Кодекс Аліментаріус, або Продовольчий Кодекс є зведенням представлених в єдиному форматі та міжнародно прийнятих стандартів і споріднених текстів, що відносяться до харчових продуктів. Ці стандарти і споріднені тексти призначені для захисту здоров'я споживачів і забезпечення добросовісної торгівлі продовольством.

Посилання на стандарти безпеки харчових продуктів Кодексу, наведене в Угоді про санітарні та фітосанітарні заходи Світової торговельної організації, свідчить про те, що Кодекс грає важливу роль у вирішенні торгових спорів. Членам ВТО, які хотіли б застосувати більш жорсткі, порівняно з Кодексом, стандарти безпеки харчових продуктів, може бути запропоновано дати наукове обґрунтування таких заходів. Гармонізація вимог до продуктів харчування також сприяє подоланню торговельних бар’єрів.

При цьому, стандарти Кодексу не є заміною або альтернативою для національного законодавства. Стандарти Кодексу за своєю суттю є добровільними. Для того щоб вони набули юридичної чинності у певній країні, їх необхідно відобразити в національному законодавстві або нормативних документах.

Хто розробляє та впроваджує Кодекс?

Комісія Кодексу Аліментаріус була створена в 1963 році Продовольчою та Сільськогосподарською Організацією ООН (ФАО) і Всесвітньою Організацією Охорони здоров'я (ВООЗ) як їхній допоміжний орган для впровадження спільної програми стандартів на продукти харчування.

В даний час Комісія Кодекс Аліментаріус налічує 188 членів: 187 країни і 1 організацію-член (ЄС). Україна долучилася до Комісії у 2004 році.

Комісія та її допоміжні органи зобов'язуються розробляти стандарти Кодексу та відповідні тексти, забезпечуючи їх відповідність сучасним науковим знанням. Кожнен член Комісії несе відповідальність за виявлення та подання відповідній комісії будь-якої нової наукової та іншої  інформації, яка може вимагати перегляду будь-яких існуючих стандартів Кодексу або текстів.

З чого складається Кодекс?

Кодекс містить стандарти на майже 200 харчових продуктів і понад 120 методичних вказівок, норм і правил з широкого спектру питань, пов'язаних з безпекою і якістю харчових продуктів, а також з торгівлею продовольством. Окрім того, у Кодексі містяться максимально допустимі рівні для 303 харчових добавок, максимально допустимі рівнів залишків для 294 видів пестицидів та максимально допустимі рівні для 75 ветеринарних препаратів.

Стандарти кодексу можуть бути загальними та спеціальними.

Загальні стандарти, методичні вказівки, а також норми і правила – це основні тексти Кодексу, які застосовуються до всіх продуктів і категорій. Ці документи часто стосуються гігієнічної практики, маркування, добавок, інспекцій і сертифікації, питань харчування і залишків ветеринарних препаратів та пестицидів.

Спеціальні товарні стандарти Кодексу відносяться до конкретного виду продукції, при цьому все частіше розробляються стандарти для груп харчових продуктів, тобто один загальний стандарт на будь-які фруктові соки й нектари замість окремих стандартів для соків з кожного виду фруктів.

Які ключові напрямки роботи Кодексу?

Робота Кодексу щодо ключових напрямів має суттєвий вплив на безпеку нашої їжі. Наразі основними напрямками роботи Кодексу є корма для тварин, стійкість до протимікробних препаратів, біотехнології, домішки, харчування та маркування, а також — пестициди.

Посилання:

Офіційний сайт Кодексу http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/home/en/

Стаття ФАО про Кодекс та #Нульовий голод http://www.fao.org/fao-stories/article/ru/c/1096072/

Публікація ФАО та ВООЗ «Що таке Кодекс Аліментаріус?», 4-те видання http://www.fao.org/3/a-i5667r.pdf.

Публікація ФАО та ВТО «Торгівля та стандарти продуктів харчування» http://www.fao.org/3/a-i7407e.pdf.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

25 грудня 2017
Нові гігієнічні стандарти матиме українське свинарство
Ще два свиногосподарства (з Дніпропетровської та Херсонської областей) перевірили на практиці Настанови щодо безпечності харчової...
22 листопада 2017
Якість українських рослинних олій відповідає міжнародним стандартам
Олійні культури, які вирощені в Україні, і вироблені з них рослинні олії за базовими показниками безпеки загалом відповідають міжнародним стандартам....
13 серпня 2017
Виробникам потрібно впроваджувати Кодекс Аліментаріус — Трофімцева
Українським виробникам харчової продукції потрібно впроваджувати норми Кодексу Аліментаріус (Codex Alimentarius), які є базовими планками безпеки та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...