Для чого Польща побудує паркан на кордоні з Україною
Для чого Польща побудує паркан на кордоні з Україною

Президент Польщі Анджей Дуда підписав спеціальний закон, який дозволяє більш ефективно контролювати африканську чуму свиней (АЧС). Про це повідомили у канцелярії президента Республіки Польща.

Нагадаємо, що країни-члени ЄС вирішили заборонити формальдегід у кормах для домашньої птиці.

Як зазначається, закон передбачає, серед іншого, відстріл диких кабанів і зведення огорожі проти диких кабанів на східному кордоні — з Україною та Білоруссю.

Законом передбачається, зокрема, будівництво паркану на кордоні з Білоруссю та Україною довжиною понад 1 тис. кілометрів.

Стіна матиме вигляд подібний до загороджень вздовж автодоріг швидкого руху і будуватиметься у безпосередній близькості до кордону. 

Вартість будівництва стіни завдовжки понад 1 тис. км становить 130 млн злотих (понад 37 млн дол.). При цьому в перший рік функціонування вартість її утримання та обслуговування сягне 190 млн злотих (понад 54 млн дол.).Стіну будуватимуть упродовж 2018—2021 років.

Повідомляється, що головна мета закону — підвищити ефективність боротьби з інфекційними хворобами тварин шляхом впровадження нових рішень в області захисту від інфекційних захворювань і боротьби з інфекційними захворюваннями серед диких тварин. Це дає можливість видавати нові накази, заборони й обмеження і вводити адміністративні санкції за їхнього недотримання.

Вказано, що зокрема, у польському законі про захист державного кордону вводиться норма, якою дозволяється будувати об'єкти для запобігання або боротьби з інфекційними захворюваннями тварин. На практиці можна побудувати бар'єр, котрий запобігатиме міграції диких тварин і, таким чином, мінімізує ризик поширення хвороби в прикордонних районах.

Довідково: У Польщі з 2014 року зафіксовано 104 вогнища АЧС, при цьому 81 — у цьому році. Крім того, за цей час хворобу АЧС виявлено у майже 900 диких кабанів поблизу польсько-білоруського кордону, а також в околицях Варшави.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 червня 2018
Експорт української малини до Польщі скоротиться в рази
Середня вартість малини в Польщі у місті Красник упала до критичної позначки і становить 2 PLN/кг, це приблизно 15 грн або 0,47 EUR/кг. Про це...
4 листопада 2017
Де й за скільки можуть прокласти євроколію з України в Польщу
В «Укрзалізниці» розповіли, скільки необхідно коштів на будівництво та де повинна пролягти європейська колія в Польщу. Про це повідомляє...
25 вересня 2017
Чому Польща згортає вільний ринок землі?
У Польщі підходить до завершення дія закону, який обмежує продаж землі іноземним громадянам. Чому та як поляки закривають ринок перед іноземцями,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...