Де й за скільки можуть прокласти євроколію з України в Польщу
Де й за скільки можуть прокласти євроколію з України в Польщу

В «Укрзалізниці» розповіли, скільки необхідно коштів на будівництво та де повинна пролягти європейська колія в Польщу. Про це повідомляє delo.ua.

В останні місяці неодноразово заявлялося про проект будівництва залізниці з вузькою колією європейського стандарту 1435 мм у напрямку Львів — Рава-Руська — Варшава.

Заступник міністра інфраструктури Віктор Довгань раніше повідомив, що на цьому напрямку хочуть запустити, крім пасажирського руху, ще й вантажні перевезення.

Перед тим міністр інфраструктури Володимир Омелян інформував, що Україна та Польща домовилися, що в листопаді на технічному рівні відпрацюють можливість запуску залізничного сполучення по колії 1435 мм до Львова.

Загальна вартість основних робіт з розвитку залізничної інфраструктури по будівництву суміщеної колії на ділянці Рава-Руська — Львів до залізничної станції Брюховичі, за попередніми оцінками, становить 50 млн євро. Ця сума не враховує коштів на розробку проектно-кошторисної документації та інші види робіт, зумовлені специфікою функціонування залізничної галузі», — розповіли в УЗ.

До того ж, у компанії зазначили, що наявні обсяги перевезень пасажирів не в змозі забезпечити економічну окупність проекту.

Тому в «Укрзалізниці» повідомили, що підтримують ініціативу Львівської обласної державної адміністрації з реалізації даного проекту за рахунок інвесторів або держбюджету.

Загальна протяжність напрямку Варшава — Львів (до станції Брюховичі) становить 330 км, зокрема «євроколією» (1435 мм) територією Польщі — 264 км, територією України від держкордону (Гребенне) до станції Рава-Руська — 8 км.

Далі по території України є можливість прокладки суміщеної колії від станції Рава-Руська до приміської зони Львова (станція Брюховичі) протяжністю 58 км.

В «Укрзалізниці» повідомили, що різна ширина колії обумовлює необхідність у перестановці колісних пар рухомого складу, або пересадку пасажирів, перевантаження вантажів, що, у свою чергу, «створює незручності для користувачів залізничного транспорту і створює технологічні перешкоди в організації злагодженого перевізного процесу».

Для будівництва нової суміщеної колії, зокрема на ділянці Рава-Руська — Львів до залізничної станції Брюховичі біля Львова, необхідно виконати комплекс робіт:

  • укласти 58 км нової суміщеної залізничної колії;
  • реконструювати 5 станцій;
  • обладнати автоматикою 9 переїздів;
  • реконструювати 18 штучних споруд і розширити майданчики земляного полотна протяжністю 59,1 км.

Також необхідно здійснити модернізацію інфраструктури електропостачання та сигналізації і зв'язку та виконати роботи з облаштування вокзального комплексу станції Рава-Руська.

Як відомо, найпоширенішою у світі шириною колії є 1435 мм (4 фути та 8,5 дюймів). Таку колію мають 60% залізниць світу, зокрема залізниці Північної Америки, Китаю і Європи (за винятком країн СНД, Балтії, Фінляндії, Ірландії, Іспанії і Португалії).

В Україні наразі експлуатуються колії шириною 1520 мм. Так, із середини XIX століття стандартом на залізницях Російської імперії (пізніше ‒ СРСР), Фінляндії і Монголії була ширина колії 1524 мм. З травня 1970 року до початку 1990-х залізниці СРСР були переведені на колію 1520 мм.

На даний час в Україні знаходиться найбільша кількість стикувальних вузлів (близько 15).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 січня 2018
Для чого Польща побудує паркан на кордоні з Україною
Президент Польщі Анджей Дуда підписав спеціальний закон, який дозволяє більш ефективно контролювати африканську чуму свиней (АЧС). Про це повідомили...
23 жовтня 2017
«Укрзалізниця» збільшила перевезення зерна на 28%
«Укрзалізниця» в січні — вересні перевезла 27,4 млн т зернових вантажів, що на 28% перевищує показник аналогічного періоду роком...
14 жовтня 2017
«Укрзалізниця» намагається «залатати дірки» грошима вітчизняних виробників
«Укрзалізниця» намагається «залатати дірки» грошима вітчизняних виробників, значно піднімаючи тариф на перевезення для...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...