Експерти назвали основні ризики отримання дотацій аграріями в 2018 році
Експерти назвали основні ризики отримання дотацій аграріями в 2018 році

Під програму прямих бюджетних дотацій для аграрного сектору у 2018 році уряд не заклав жодної копійки, то звідки ж чекати підтримки та якою вона буде. На ці та інші питання дали відповідь профільні фахівці в матеріалі AgroPolit.com «Хто «наклює» на дотації у новому році?».

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, як державна підтримка розподілятиметься серед кооперативів.

На думку експертів, левова частка бюджетних грошей знову може дістатися великим виробникам, та під іншим соусом. Адже уряд в ручному режимі розписуватиме розподіл 4 млрд грн держпідтримки на АПК на наступний рік!

Народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко вважає, що проблема у хитромудро «дошліфований» у березні Мінфіном та Мінагрополітики порядок розподілу дотацій. За його словами, у порядок заклали дві норми, які й спотворили всю процедуру.

Перша — витрачання 50% дотації щомісяця на птахівництво. Друга ‒ за яким саме принципом рахується дотація. У багатьох агрофірм податкові зобов’язання від продажу продукції рослинництва НЕ дотуються, «з’їли» суму дотації при сплаті ПДВ за продажу продукції тваринництва. Тому такі підприємства не подавали документи на дотацію у вигляді повернення ПДВ, бо нічого повертати. У різних галузях сільського господарства податковий кредит і податкові зобов’язання формуються по-різному. Наприклад, у птахівництві вони виникають практично щодня. В рослинництві ‒  наприкінці року, після реалізації продукції, а в свинарстві та розведенні великої рогатої худоби ‒ з певною періодичністю», ‒ пояснив він.

Тож міни сповільненої дії у механізм дотацій внесли саме в Кабінеті Міністрів, а не в Верховній Раді. А остаточний варіант бюджету шокував аграріїв ‒ дотацій немає.

Нас де-факто обманули з дотаціями, тому що в 2017 році на початку ми її практично не отримали, тому що був жахливий порядок. Ми одразу сказали, що він працювати не буде, але його ніхто не відмінив. Цілий рік були виплати і ми знаємо до чого це призвело ‒ ті хто реально мав отримувати дотацію її не отримували, а тепер її просто відмінили. Все що обіцяли дати взамін спецрежиму ‒ усе забрали за один рік. Нас кинули», ‒ пояснює заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

Але на цьому бюджетні сюрпризи можуть не закінчитися. Аграрні експерти не виключають, що уряд з ними знову буде грати у піжмурки і побоюються, що 4 млрд грн на тваринництво, знову ж таки, підуть у кишені обраних великих виробників.

На думку Михайла Соколова, порядок розподілу коштів за цією програмою визначатиме Кабмін, але й досі немає чіткого бачення як це буде.

Вони примудрилися кинути 4 млрд на програму, в якій немає нічого, навіть порядку, жодного підзаконного акту, тому там можна робити все, що завгодно: можна будувати, компенсацію давати, відсотки. Там закладене суцільне свавілля. Виходить так, що вони дотацію обнулили, тому що там обмеження 150 млн (для птахівників. – Авт.) і спрямували її туди, де його немає», ‒ зазначив він.

Іван Мірошниченко погоджується з Соколовим:

«Немає жодного погодженого порядку. Після голосування за бюджет все у руках Кабінету Міністрів. Як вони випишуть, так і буде. До цього не буде мати стосунку ніхто окрім них», ‒ підсумував він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 грудня 2017
Мінфін пропонує закласти нуль на дотації в бюджет на 2018 рік — джерело
Міністерство фінансів України (Мінфін) пропонує змінити розподіл коштів аграрної частини бюджету на 2018 рік. Про це повідомляє джерело...
29 листопада 2017
На дотації аграріям потрібно 6 млрд грн
Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин звертатиметься в Кабмін із проханням підняти рівень дотацій, адже 2 млрд грн недостатньо на...
27 листопада 2017
Порядок розподілу бюджетної дотації може бути змінено з 1 лютого 2018 року
Верховна Рада підтримала в першому читанні бюджет із сумою дотації в 2 млрд грн, але механізм її нарахування має бути змінений. Таку точку зору...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...