Оприлюднено результати роботи Держгеокадастру в 2017 році
Оприлюднено результати роботи Держгеокадастру в 2017 році

Держгеокадастр відзвітував про результати своєї роботи в 2017 році. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, що раніше було презентовано дослідження AgroPolit.com «Гадання на кадастровій «гущі» – про рік роботи Держгеокадастру».

За словами Мартинюка, це відомство часто критикують (і, на жаль, виправдано, хоч буває і навпаки), але принаймні претензія «нічого не роблять» скасована.

«Як на мене, найбільш показовими є дві цифри: 4,26% – середня ставка оренди, за якою держава здавала в оренду свої земельні ресурси в 2013 році. 14,35% ‒ середня ставка оренди державних земель сільськогосподарського призначення, актуальна на кінець 2017 року», ‒ відмітив він.

Заступник міністра пояснив, що ця дельта в понад майже 10% означає зростання доходів бюджетів місцевих органів самоврядування, очільники яких, як правило, серед найзавзятіших критиків Держгеокадастру.

За результатами земельних торгів у 2017 році надходження складуть понад 102 млн грн», ‒ підсумував Максим Мартинюк.

Серед інших показників, що подані на сайті Державного земельного кадастру: Державні кадастрові реєстратори протягом 2017 року зареєстрували 1 302 758 земельних ділянок та видали 1 115 376 витягів із Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

6 грудня Уряд ухвалив постанову, якою впроваджений взаємообмін інформацією між двома реєстрами – земельним кадастром та реєстром майнових прав Мінюсту, що дозволяє перевіряти інформацію в режимі онлайн та блокувати реєстрацію подвійних договорів оренди. Це потужний інструмент захисту бізнесу, а також антикорупційний захід і функціонал для виправлення помилок в ДЗК.

Також у поточному році Державний земельний кадастр одним із перших у світі переведено на технологію Blockchain. Упровадження цієї технології забезпечує надійну синхронізацію даних, що унеможливлює їх підміну в результаті зовнішнього втручання, а також надає можливість здійснювати суспільний контроль за системою.

У 2017 році в онлайн формат були переведені послуги в сфері земельних відносин, які охоплювали рекордно високу кількість громадян:

  • Реєстрація договорів оренди земель сільськогосподарського призначення. Сервіс дозволяє громадянам без черг, без контакту з чиновниками і зайвих витрат часу подати заяву на реєстрацію договору оренди усього за кілька хвилин, завантаживши його сканкопію та підписавши дані власним електронним цифровим підписом.
  • Електронна реєстрація земельної ділянки. Сервіс у статусі пілоту протягом року відпрацьовувався в Чернігівській області і в грудні був розповсюджений на всю територію України. Новий функціонал дозволяє сертифікованим інженерам-землевпорядникам подавати заявку на реєстрацію ділянки онлайн, знову таки уникаючи прямого контакту із надавачем послуги. Щорічно в Державному земельному кадастрі реєструється близько 1 млн ділянок.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 грудня 2017
В Україні з’явився кадастр водних об’єктів
21 грудня у Держводагентстві було презентовано сучасний геопортал «Водні ресурси України». Про це повідомляється на сайті уряду. ...
20 грудня 2017
У Держгеокадастру заберуть землі та віддадуть Мінрегіону
Аграрний комітет розглянув Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо...
14 грудня 2017
Земельний кадастр готовий до запуску ринку землі в Україні
Земельний кадастр в Україні повністю готовий до скасування мораторію на купівлю-продаж ділянок сільськогосподарського призначення та запуску ринку...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...