Ціни на м’ясо наступного року будуть збільшуватися
Ціни на м’ясо наступного року будуть збільшуватися

Ціни на м’ясопродукти, які вже виросли цього року, збільшуватимуться й у наступному. Про це повідомили в прес-службі Асоціації тваринників України.

Нагадаємо, що індекс м’ясного кошика виріс на 38% за 2017 рік, а арабські країни готові вигідно купувати охолоджену яловичину.

За інформацією Держстату, цього року ціни на м’ясопродукти виросли на третину — 29,2%. Головна причина — африканська чума свиней. За 2017 рік налічується вже 135 випадків.

«Причиною значного подорожчання м’яса я бачу, передусім, погіршення у 2017 році ситуації з африканською чумою свиней, через що підприємці змушені були вирізати поголів’я, на ринку виник дефіцит м’яса й ціна на нього дуже виросла», — прокоментувала голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

І зазначила, ціна на курятину, відповідно, теж підтягнеться до ціни на м’ясо. Адже попит на курятину зріс попит через подорожчання свинини.

Ще у 2015 році ми прогнозували, якщо не вжити термінових заходів у боротьбі з АЧС, Україна може залишитися без свинини. Сьогодні ж бачимо наступне: виробники вирізають поголів’я сотнями тисяч, а ціна м’яса й сала для споживача зросла майже удвічі. І поки що дієвих кроків від влади для зупинення АЧС не спостерігається. Хоча ще в лютому 2017 року ми разом із підприємцями, науковцями та Держпродспоживслужбою розробили й передали на розгляд Мінагрополітики проект «Програми профілактики та боротьби  з поширення захворювання африканської чуми свиней на території України на 2017-2022 роки». Та до цього часу документ не підписано», — наголосила голова Асоціації.

За її словами, якщо ситуація буде такою й надалі, то протягом 2018 року поголів’я свиней скоротиться приблизно ще на 10%, а ціни на свинину зростуть іще на третину.

Звичайно, це позначиться і на цінах на курятину, що в цілому змусить українців ще більше затягти паски чи перейти на вегетаріанство», — підсумувала Ірина Паламар.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 листопада 2017
Ціни на деякі продукти виросли за рік майже на третину
Ціни на продукти харчування галузі тваринництва за період з грудня 2016 року по жовтень 2017 року зросли за всіма напрямками. Про це повідомляє...
26 жовтня 2017
Українське сало та свинина стрімко ростуть в ціні
В Україні за перше півріччя подорожчали понад 90% продуктів. Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко,...
23 січня 2017
Паламар: Податківці мають якнайшвидше розробити алгоритм виплати державних дотацій
Зараз потрібно якнайшвидше розробити чіткий механізм розподілу державних дотацій, якого наразі немає. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...