У Раді розпочали розгляд 9-ти варіантів зняття земельного мораторію (онлайн-трансляція) — оновлюється
У Раді розпочали розгляд 9-ти варіантів зняття земельного мораторію (онлайн-трансляція) — оновлюється

Аграрний комітет почав розгляд 9 законопроектів про продовження мораторію на продаж с/г земель. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Варто нагадати, що вперше мораторій був введений Верховною Радою в січні 2001 року. Ініціатор рішення — народний депутат Анатолій Матвієнко. Закон передбачав, що мораторій діятиме короткостроково — до прийняття закону про обіг земель с/г призначення або відповідної норми в Земельному кодексі. Пізніше, в тому ж 2001 році, парламент прийняв Земельний кодекс, однак у ньому не йшлося про скасування мораторію, навпаки, закон продовжив його дію до кінця 2005 року. Після цього дія мораторію продовжували ще 8 разів: у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015 і востаннє у 2016 році — до 1 січня 2018 року.

Першим на розгляд пішов законопроект №5241. Суть: внести у Земельний Кодекс України зміни й заборонити продаж землі. А далі — референдум щодо продажу землі.

Другий — №5653 від «Радикальної партії України». Суть: мораторій знімається через 3 роки після поновлення територіальної цілісності України.

Третій — №5476. Автор — «Батьківщина». Суть: на 5 років продовження мораторію і дати право державі викуповувати пай за ринковою ціною у людини, яка хоче його продати.

Четвертий — №5653–1 від Опоблоку (автор — Наталія Королевська).

П’ятий — №7350 (авторський колектив на чолі з Сергієм Лабазюком). Суть: продовжити дію мораторію ще на рік і за цей час прийняти потрібні умови для відкриття ринку землі.

Шостий – №7350–1 Барна Олег. Суть: зняття мораторію у 2024 році, коли в країні сформується новий склад парламенту.

Сьомий — №7350–2. Автор — Сергій Каплін. Суть: через формальні можливості відкласти зняття мораторію щонайменше на 5 років. Вивчити досвід соціал-демократичних країн (Швеція, Норвегія, Франція, Німеччина) і, враховуючи українську кон’юнктуру, визначитися з долею землі.

Восьмий — №7350–4. Автор — Микола Левченко. Суть: заборонити торгівлю с/г землями і прописати це у відповідному законопроекті.

Дев’ятий — №7350–3. Автор — «Батьківщина». Суть: продовження мораторію, мінімум на 5 років.

Читати до теми: Названо найбільших «спекулянтів» земельної теми — Радикальна партія, «Батьківщина», АПУ та «Свобода»

Лідерка «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала членів аграрного комітету підтримати її ініціативу й розглянути у Раді усі 9 законопроектів у цей четвер перед голосуванням за бюджет. Інакше, стверджує вона, депутати роз’їдуться «по віллах» і голосування за мораторій у парламенті напередодні Нового року провалять.

Відтак, на думку Тимошенко, ринок землі може відкритися для українців дуже неочікувано та спонтанно.Водночас вона також досить різко апелювала у бік одного з нардепів — Олексія Мушака — з такими словами:

Прошу вас, Мушак, не посміхатися так. Це не шоу. Досить лобіювати варіант відкриття ринку землі Веревського».

Нагадаємо, Олексій Мушак — двоюрідний брат агробізнесмена, власника агрохолдингу «Кернел» Андрія Веревського.

Читати до теми: Богдан Балагура: Жодна з місцевих рад не підтримала ідею зняття земельного мораторію в Україні

Голова земельного підкомітету Олег Кулініч повідомив, що члени підкомітету рекомендували прийняти за основу всім членам агрокомітету №7350.

Натомість народний депутат Сергій Хлань закликав колег не грати у виставу і відхилити всі законопроекти. Бо необхідності у голосуванні за продовження мораторію немає. Адже у прикінцевих положеннях Земельного кодексу написано, що ринок (відтак, і мораторій не буде знято), доки Рада не ухвалить закон про обіг с/г земель.

Нагадаємо, проект цього документа готується уже 25 років.

За словами народного депутата Валентина Дідича, наразі не можна відкривати ринок землі.

Якщо ми дозволимо вільний ринок землі, то буде катастрофа. Хто і як зможе вигідно продати пай? Ніхто! Звісно, якщо є розумні правила, тоді — так. Відкривати. Але поки ще зарано. Нашому комітету й Мінагрополітики потрібно брати на себе відповідальність і писати закон, а не перекладати відповідальність на Мінфін чи КМУ. Тоді нам люди подякують, якщо випишемо нормальний і якісний проект», — пояснив він.

 

Читати до теми: Оприлюднено позитивні та негативні наслідки скасування мораторію

На думку народного депутат від «Самопомочі» Івана Мірошніченка, людей знову залишили без вибору.

За 25 років нічого не зроблено з точки зору підготовки до вільного ринку. І не тільки в технічних питаннях (наповнення Держгеокадастру, продаж землі громадам тощо). Я кажу про стратегічно значно важливіші речі: підготовка власників паю та інших учасників до вільного ринку — надання їм рівних можливостей та права вибору, щоб не тільки продавати, а й купувати паї, щоби збудувати свій бізнес. Тобто, дати їм однакові можливості доступу до фінансів — земельну іпотеку під заставку паю тощо», — каже він.

Як пояснив виданню народний депутат, він бачить такий вихід із ситуації:

Загалом я проти продовження мораторію, бо він фактично призвів до нинішньої ситуації: село гине, люди не мають доступу до фінансів. Якась антилогіка: критикуємо нинішній стан речей, мораторій, який спровокував це, і водночас нічого не пропонуємо натомість. Тому я виступаю за його скасування. Та якщо йдеться про те, чи відкривати ринок землі з 1 січня 2017 року, то спочатку слід проаналізувати всі ризики та нерівні умови для учасників, які виникнуть одразу. Як у цьому разі бути? Продовжити мораторій на короткий період (на рік) з умовою, що за цей час уряд і парламент вирішать усі технічні питання, створять для власників паїв та всіх учасників ринку інструменти для розпорядження цією землею і рівні умови власності та продажу».

Аграрний комітет 17-ма голосами узяв за основу і рекомендував до прийняття законопроект авторства Сергія Лабазюка (та інших депутатів) — №7350. Проти голосували Сергій Хлань, Анатолій Кузьменко, Олексій Мушак та Сергій Мартиняк. Ще двоє нардепів утрималися.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 грудня 2017
Опубліковано чорний список контрагентів
Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) опублікувала чорний список недобросовісних контрагентів: покупців виробленої продукції, постачальників мінеральних...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...