Експорт фруктів з України зріс на 64%
Експорт фруктів з України зріс на 64%

Обсяг експорту фруктів з України за 9 місяців 2017 року зріс на 64% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав близько $24 млн. Про це повідомив віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), координатор Центру підтримки експорту при УСПП Денис Красніков в ході 14-ї міжнародної конференції «Овочі та фрукти України-2017. Об'єднання заради успіху», яка відбулася в Києві.

Нагадаємо, що до кінця року виробники плодово-ягідної продукції можуть отримати держпідтримку.

Красніков зазначив, що розширення експортного кошика за рахунок нових позицій — фруктів, безумовно, позитивний крок на шляху розвитку вітчизняного агроекспорту.

За даними дослідження експертів Центру, основними видами фруктів, котрі поставляються на експорт з України, є журавлина і чорниця (частка в експорті 35,7%), сливи й терен (16,7%), інші кісточкові (13,7%), кавуни (10,4%), яблука (9,8%).

Водночас українським постачальникам фруктів варто більше працювати над упаковкою та брендуванням продукції. А також не слід забувати про продукти переробки — у вигляді екстрактів, соків, джемів тощо. Все це може підвищити прибутковість експорту на 20—30%», — пояснив він.

Найбільшу динаміку приросту експорту, за даними Центру підтримки експорту УСПП, у досліджуваний період продемонстрували сливи й терен — якщо раніше їх не експортували взагалі, то в 2017 році цих фруктів було поставлено на експорт на суму $4 млн. Слідом за ними йдуть журавлина і чорниця, зростання — 23% (поставки на суму $8,5 млн), а також яблука — 11% ($2,3 млн).

До того ж, на думку Дениса Краснікова, ця статистика може свідчити і про нестабільність поставок, оскільки у більшості українських виробників немає стабільних контрактів із міжнародними торговими мережами. Причиною цього є різна якість різних партій товарів, а торговельним мережам потрібна саме постійна якість. Відкритим, на думку експерта, є й питання про сертифікацію продукції фруктової групи — у багатьох виробників її просто немає. І це питання треба вирішувати, якщо український бізнес хоче продовжувати нарощувати обсяги експорту фруктів.

Серед конкретних позицій до основних країн експорту фруктів найбільшу частку посідають: у Польщу — слива й терен (45%); у Білорусь — суниця та полуниця (25%), яблука та інші кісточкові (по 21%), кавуни (19%); в Нідерланди та Великобританію — журавлина, чорниця й інші плоди роду Vaccinium (98% та 94% відповідно); у Молдову — абрикоси, вишні та черешні, персики, сливи й терен (37%), суниця та полуниця (34%).

Ключовим партнером України в експорті фруктів протягом 9 місяців 2017 р. виступає Євросоюз, на який припадає майже 50% всього експорту українських фруктів. Державами, на які припадають найбільші обсяги фруктових поставок, є Польща (32%), Молдова (25%), Білорусь (26%), Нідерланди (18%), Великобританія (12%).

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 лютого 2018
Торік на горіхах українці заробили $101 млн
У 2017 році грецькі горіхи склали 24% від усієї експортної виручки у плодоовочевому сегменті. Про це повідомив економіст інвестиційного відділу ФАО...
9 грудня 2017
Експорт овочів з України зріс на 104%
За підсумками 9 місяців 2017 року зростання обсягу експорту овочів з України склало 104% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і сягнуло...
8 грудня 2017
Депутати ініціюють відміну скасування повернення експортного ПДВ для виробників соняшнику, ріпаку та сої
В парламент наступного тижня подадуть законопроект, який поверне відшкодування ПДВ при  експорті технічних та олійних культур. Про це повідомив...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...