На Кіровоградщині — ще один випадок рейдерства агропідприємства
На Кіровоградщині — ще один випадок рейдерства агропідприємства

Ситуація зі спробою рейдерського захоплення ПСП ім. Димитрова, що в с. Добре на Кіровоградщині, загострилася. У середу 19 липня знову виник конфлікт між рейдерами та власниками господарства, яких поновили в правах. Про це повідомляє Kurkul.com.

Рейдери просто не пускали їх на підприємство. Місцеві селяни обурені такою поведінкою, бо рейдери не дають одному з власників ПСП ім. Димитрова Олегу Кірову зайняти своє робоче місце.

«На сьогодні є рішення суду, що ми власники ПСП ім. Димитрова. Але ми не можемо зайти на своє підприємство», — заявив Олег Кіров.

Як розповідають очевидці, тітушки заблокували вхід на територію господарства й нікого не пропускають. Молоді чоловіки не змогли пред’явити жодних документів, які б посвідчували законність їхнього перебування на території господарства.

Із ситуацією на місці розбирався народний депутат Іван Мірошніченко («Самопоміч»).

«Власники стоять за парканом, а там стоять невідомі люди і роблять, що хочуть, — це взагалі нонсенс», — сказав Іван Мірошниченко.

Натомість присутні на місці конфлікту представники поліції спостерігали за тим, що відбувалося на підприємств, і фактично не втручалися у вирішення конфлікту.

Заступник начальника Вільшанського відділу поліції ГУ НП у Кіровоградській області Руслан Штука запропонував у максимально короткі строки допитати чоловіків, які блокують вхід у господарство, та залучити до вирішення конфлікту керівництво обласної поліції.

У коментарі Kurkul.com народний депутат Іван Мірошніченко повідомив останні деталі довкола цієї ситуації.

Зараз поліція підтвердила, що вона виконуватиме рішення суду і забезпечить повернення техніки (котра вже пошкоджена рейдерами) людям та власникам господарства. Крім того, вона допоможе розблокувати захоплені рейдерами інші об’єкти (тік, технічна станція) господарства у селі після надання протягом 24 годин людьми документального підтвердження, що це власність сільських жителів та, власне, господарства. Ми ж слідкуватимемо за тим, як швидко керівники районної та обласної поліції виконають цю обіцянку. Ще одне, майже рік люди живуть поруч із рейдерами у своєму селі, які не раз погрожували їм розправою. Так от селяни вже хотіли рішуче виступити проти рейдерів: хто з граблями, хто з рушницею. Але наразі всім учасникам конфлікту вдалося цивілізовано провести розмову й уникнути такого сценарію», — підсумував він.

Нагадаємо, що спроба рейдерського захоплення ПСП ім. Димитрова почалася ще у серпні 2016 р., коли відбулася перереєстрація підприємства.

Нещодавно попереднього співвласника господарства Олега Кірова поновили в правах. Однак невідомі чоловіки заблокували вхід на підприємство і фермер досі не може зайняти своє робоче місце.

Минулого тижня сторони домовилися про повернення с/г техніки на зберігання дійсним власникам господарства — братам Кіровим. До переговорів долучилися і представники громадської спілки «Аграрна самооборона України».
Зазначимо, що на Кіровоградщині останнім часом почастішали випадки рейдерських захоплень сільгосппідприємств.

Зокрема, ситуація з рейдерами на господарстві «Нива-2010» у с. Бережинка на Кіровоградщині набула всеукраїнського розголосу. Щоб змусити посадовців і поліцію втрутитися у вирішення конфліктів, фермери провели антирейдерське віче у Кропивницькому та передали резолюцію обладміністрації та прокуратурі з відповідними вимогами протидіяти рейдерству в регіоні.

Крім того, народний депутат Іван Мірошніченко повідомляв, що в Україні вже створили платформу із захисту бізнесу від рейдерства. А звернення на ім’я Президента України та прем’єра з вимогою втрутитися та зупинити хвилю рейдерства по країні підтримали понад 100 компаній.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

5 вересня 2017
Сергій Шабовта: Рейдерське ОЗГ вже сформоване
Бізнес б’є на сполох: в Україні почастішали випадки аграрного рейдерства. Жертвами вседозволеності стають перспективні підприємства, які...
14 серпня 2017
Мін'юст відправить «у поля» мобільні антирейдерські групи
Міністерство юстиції доручило координаційним центрам безоплатної правової допомоги створити мобільні групи допомоги, які будуть їздити в села та...
11 серпня 2017
«Самооборона підприємців» нарощує кількість прихильників серед бізнесу, депутатів і лідерів думок
Все більше людей долучається до лав громадської платформи з протидії рейдерству та протистоянню тиску силовиків на бізнес ГО «Самооборона...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...