Приватизації в АПК заважають застарілі закони
Приватизації в АПК заважають застарілі закони

Приватизації державних підприємств заважає морально застаріле законодавство. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

З його слів, Мінагрополітики планує продати всі збиткові державні підприємства. Але для цього потрібно оновити концепцію приватизацій ДП.

«За чинним законодавством, трудовий колектив має право на частку в корпоративному капіталі, але яку саме, як вона визначається не прописано. Ми розуміємо, що йдеться про 25%, але чому не 50%, 10% чи 20%? Відсутність чітко прописаного механізму визначення цієї частки може призвести до того, що в процесі приватизації та розпаювання держмайна між трудовим колективом можуть виникати дивні ситуації, коли наприклад, лишиться тільки двоє працюючих, кожен із яких отримає по 25% майна», – навів приклад Мартинюк.

Також діючі та колишні працівники, які вже вийшли на пенсію мають право на частку землі ДП на якому вони працювали. Але і тут є дисбаланс.

Увесь земельний фонд підлягає розпаюванню між працівниками та пенсіонерами з їхнього числа. Якщо є 5 тис. га і їх потрібно поділити на 3,5 тис. працюючих – добре, а якщо 2 тис. га та двоє працівників – це не відповідає інтересам держави», – повідомив він.

У Мінагрополітики розповіли своє бачення рішення цих проблем.

По-перше, щоб розмір частки на одного працюючого чи пенсіонера ДП, яке іде на приватизацію, не перевищував середнього розміру частки по району. По-друге, чітко зафіксувати, що до списку на розподіл майна додаються лише ті, хто працював на підприємстві не менше якогось мінімально визначеного часу та станом не пізніше, ніж на 1 січня того року, коли буде прийнято рішення про приватизацію», – додав Максим Мартинюк.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...