Кутовий розповів про 4 міфи ринку землі
Кутовий розповів про 4 міфи ринку землі

Уряд розробить законопроект обігу землі на базі рекомендацій учасників ринку та в першу чергу фермерів. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий виступаючи під час Національного аграрного форуму, повідомляє AgroPolit.com у своєму матеріалі.

Нагадаємо, 7 лютого 2017 року у Хмельницькому відбувся Національний аграрний форум «Перспективи розвитку земельної реформи в Україні. Державна підтримка агропромислового комплексу».

Міністр повідомив про 4 міфи ринку землі.

По-переше, – розвіяв міф, що аграріїв «здали» в земельному питанні в обмін на кредит МВФ.

Уряд і парламент не є заручниками у переговорах із Міжнародним валютним фондом (МВФ). Якщо зараз разом із вами формуються пропозиції, то це не значить, що земельна реформа – це не догма. Якщо хтось десь прочитав і вважає інакше – це не так", - наголошує він.

На його думку, фінального законопроекту про ринок землі в Мінагро ще не розроблено, і він з’явиться лише після широкомасштабних консультацій з учасниками ринку.

Міністерство та уряд не вносили жодного законопроекту «Про обіг сільськогосподарських земель». Від уряду немає жодного законопроекту та, відповідно, жодної пропозиції. Коли з цієї сцени говорять, що уряд запропонував продавати землю, я хочу офіційно сказати – це брехня. Я вам відповідально заявляю, що жодного законопроекту Мінагро ще не подавало і не реєструвало в Раді. Все, що там є – це варіанти окремих депутатів», – додав міністр.

За його словами, уряд пропонує найперше зробити учасниками ринку землі саме дрібних виробників, а не великі агрохолдинги.

Кутовий наголосив, що можна й далі ховати голову в пісок у земельному питанні, бо немає єдино правильних і комфортних рішень для всіх. Однак це не варіант, адже не дуже приємна реальність наступає на п’яти.

В Україні існує емфітевзис. Десятки тисяч гектарів землі, згідно з емфітевзисом, належать фермерам. За судовими рішеннями, мінімум сотні тисяч гектарів землі вже перебувають у власності. Тобто, ринок є! Але ми з вами не завжди любимо про нього говорити», – підкреслив він.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

7 квітня 2017
Земельна реформа старих країн-членів ЄС — досвід Нідерландів
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТАРИХ КРАЇН-ЧЛЕНІВ ЄС Старі країни-члени  ЄС та Швейцарія  характеризуються високим рівнем економічного розвитку,...
31 березня 2017
Земельна реформа країн Південної Америки — досвід Бразилії
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КРАЇН ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ Країни Латинської Америки характеризуються різним рівнем розвитку. Найбільшою країною і однією з...
24 березня 2017
Земельна реформа країн Північної Америки — досвід США
Загальна характеристика країн Північної Америки Країни, які увійшли до цієї групи, характеризуються високим рівнем економічного розвитку. ВВП на...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...