296 молочних господарств чотирьох областей отримали допомогу від Швейцарії
296 молочних господарств чотирьох областей отримали допомогу від Швейцарії

296 молочних господарств у Сумській, Чернігівській, Харківській та Київській областях отримали допомогу на 100 млн грн від гуманітарної ініціативи Швейцарії. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.
 
Як повідомляється, метою гуманітарної ініціативи Швейцарії є забезпечення продовольчої безпеки в цілому та зокрема через покращення доступу для населення України до якісних та безпечних молока та молочних продуктів, що виробляються в Україні.

Зокрема, 31 січня ц.р. завершилася реалізація другої фази швейцарського гуманітарного проекту, в межах якого молочні ферми Харківської області мали змогу отримати необхідні для забезпечення гігієни виробництва молока засоби.

До війни за обсягами виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах Харківщина займала третю позицію в національній статистиці та була ключовим регіоном постачання молока на переробку найвищої якості — ґатунку «Екстра».

Додається, що задля збереження виробничого потенціалу вслід за деокупацією територій 64 господарства в межах гуманітарного проекту отримали необхідні засоби миття та дезінфекції доїльного обладнання, перед- та післядоїльної обробки вимені, серветки для гігієни вимені, рукавички, молочні фільтри, реактиви для виявлення прихованих форм маститів, дезінфектанти для тваринницьких приміщень тощо, що покриє у повній мірі їхню квартальну потребу.

Таким чином вдалося охопити 68% зареєстрованих виробничих потужностей Харківської області, в яких утримувалося понад 64 тис. голів ВРХ, у тому числі понад 25 тис. корів.

Через бойові дії, обмежений доступ до ветеринарного обслуговування та необхідних компонентів для повноцінного раціону за кожним третім реципієнтом було зафіксовано скорочення поголів’я, втім 34% ферм зберегли та мали незначне зростання розміру стада (переважно через неможливість реалізувати нетелей).

Як повідомляється, ще на старті впровадження проекту долучилися господарства, що були змушені релокувати тварин до сусідньої області, втім вже повернулися на первинні потужності та продовжують виробничу діяльність в Харківській області.

Загальний бюджет гуманітарного проекту складав 2,5 млн швейцарських франків (близько 100 млн гривень), в межах якого допомогу отримали 296 господарств у чотирьох областях: Сумській, Чернігівській, Харківській та Київській. Перелік господарств-реципієнтів доступний за посиланням.

Проект реалізовувався на запит Міністерства аграрної політики та продовольства України у взаємодії з Асоціацією виробників молока України (АВМ), міжнародним благодійним фондом #SaveUA та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за координації Посольства Швейцарії в Україні.

Нагадаємо, що виробники молока закликали уряд забезпечити підприємства енергопостачанням.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

16 січня 2023
У 2023 році ціни на молочні продукти зростуть на 20-25%
У 2023 році ціни на молочні продукти зростуть на 20-25% через перебої з електропостачанням, інфляцію та залежність України від цін на глобальному...
16 грудня 2022
Уряд не змінюватиме критерії сирого молока до закінчення війни – уряд
Уряд відтермінує черговий етап підвищення допустимих рівнів критеріїв сирого молока, що було передбачене з 01 січня 2023 року, на термін...
14 грудня 2022
Україна на 50% наростила експорт молочних продуктів
Не зважаючи на сезонне скорочення експортних продажів, поставки молочних продуктів за кордон у 2022 році залишаються найвищими за останні роки...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...