Виробники молока закликали уряд забезпечити підприємства енергопостачанням
Виробники молока закликали уряд забезпечити підприємства енергопостачанням

Спілка молочних підприємств України звернулась до уряду підтримати галузь, зокрема, через енергетичне забезпечення молокозаводів. Про це розповів Арсен Дідур, виконавчий директор Спілки молочних підприємств України, повідомляє сайт спілки.

Він зазначив що якщо питання залишиться невирішеним, наслідки для галузі можуть виявитися руйнівними: молокозаводи будуть змушені припинити приймання молока, а виробники молока, не маючи збуту, будуть позбавлятися поголів’я.

«Вже декілька тижнів країна потерпає від обстрілів російським агресором об’єктів енергетичної інфраструктури. З 10 жовтня 30% українських електростанцій було зруйновано, що призвело до масових відключень електроенергії по всій країні. Зважаючи на погрози російської влади продовжити атаки, український уряд закликав бізнес і населення економити енергію», – вважає Дідур.

Він додав, що через знеструмлення у виробників та переробників продуктів харчування порушено основні виробничі процеси, а це прямий шлях до зростання цін і дефіциту товарів. 

Через специфіку виробництва молокозаводи опинилися в найважчому становищі і потребують підтримки безперебійного енергопостачання, оскільки молокопереробка є системним та беззупинним процесом виробництва. Внаслідок відключення електроенергії без попередження, молокопереробні підприємства вже безповоротно  втратили значні об’єми як молочної сировини так і виготовленої продукції», – пояснив експерт.

За ловами Дідура, наразі переробні підприємства розглядають різні варіанти забезпечення своїх потужностей енергією, в тому числі закупівлю генераторів, що невідворотньо відіб’ється на собівартості, що потягне за собою здорожчання молочних продуктів на полиці.

Експерт поінформував, що на даний час, обленерго системно вимагають від молокопереробних підприємств скоротити споживання електроенергії до 50 %. За його словами, таке значне скорочення об’ємів використання електроенергії неминуче призведе до:

  • зменшення об’ємів виробництва кінцевої продукції;
  • скорочення заробітних плат працівників;
  • зменшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів;
  • зменшення закупівель них цін на молокосировину;
  • дефіциту української молочної продукції на полицях торгівельних мереж;
  • зростання імпорту готової молочної продукції

 Тому, як наголосив голова СМПУ, виробники молока сподіваються на розуміння урядом серйозності ситуації та надання необхідної підтримки молочній галузі країни.

Нагадаємо, що у травні 70% молокопереробних підприємств України продовжили  працювати.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 вересня 2022
Україна рекордно наростила експорт молочної продукції під час війни – Висоцький 
Україна поступово переходить від сировинної моделі економіки до продовольчої. Так, в умовах війни активніше розвивається експорт молочної продукції...
15 серпня 2022
Експорт українських кисломолочних продуктів сягнув 75% довоєнного рівня
З березня 2022 року щомісячний обсяг експорту кисломолочних продуктів поступово відновлюється, у липні він досяг 75% довоєнного рівня. Про це...
10 травня 2022
70% молокопереробних підприємств України продовжують  працювати – аграрний комітет
  Ситуація на ринку молокопродуктів в Україні покращується: на сьогодні близько 70% молокопереробних підприємств налагодили своє виробництво та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...