Зернову угоду з росією можуть продовжити в рамках саміту G 20 – джерело  
Зернову угоду з росією можуть продовжити в рамках саміту G 20 – джерело  

Україна очікує фіналізації перемовин про продовження «зернової угоди», або навіть її підписання у рамках саміту G20, який розпочинає свою роботу сьогодні і триватиме два дні. Про це AgroPolit.com повідомило джерело в уряді. Нагадаємо, що за час дії угоди Україна експортувала 10 млн т агропродукції морськими шляхами.

За словами співрозмовника, українська офіційна делегація та загалом сам Президент Володимир Зеленський (виступатиме онлайн) налаштовані підняти зернове питання на саміті G20 перед сторонами підписантами угоди, адже термін дії угоди закінчується 19 листопада.

Сьогодні Зеленський під час свого виступу на саміті G20 закликав світ зробити «зернову угоду» безстроковою та розширити експортну зернову ініціативу на порти Миколаїв та «Ольвія» в Миколаївській області.

Очікується, що підписувати продовження угоди буде міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Президент росії володимир путін не буде на саміті, замість нього буде міністр закордонних справ сергій лавров. Сама ж росія постійно «торгує» зерновим питанням і намагається протиснути свій варіант угоди, що наразі є безуспішним.

Грунт до підписання угоди готують і її учасник. Днями президент Туреччини Реджеп Таїп запропонував зняти часові обмеження для «зернового коридору».

Вчора ж міністри закордонних справ ЄС, США, Великобританії та Північної Ірландії Жозеп Боррель, Ентоні Блінкен та Джеймс Клеверлі виступили зі спільною заявою про глобальну продовольчу безпеку та санкції щодо росії, в якій закликали країни підтримати Чорноморську зернову ініціативу, продовживши термін її дії та розширивши масштаби діяльності.

Ми закликаємо сторони ініціативи продовжити термін її дії та розширити масштаби своєї діяльності, щоб задовольнити очевидний попит. І ми підтверджуємо нашу підтримку інших зусиль Організації Об'єднаних Націй щодо полегшення доступу до продовольства та добрив на світових ринках», – підсумували міністри», — йдеться в заяві, текст якої поширили в понеділок у Брюсселі.

В ефірі телеканалу FREEДОМ  президент Української зернової асоціації Микола Горбачов дав свій прогноз для АПК у разі продовження угоди.


Якщо підпишуть на рік, тоді фермери можуть збільшити посівні площі під кукурудзу, і тоді Україна зможе більше поставити. Якщо ж Україна постачатиме тільки альтернативними шляхами, не через море, то більше, ніж 30-35 млн т на рік ми не поставимо. Наше внутрішнє споживання близько 20 млн. Таким чином, наш сумарний урожай буде в оптимальних розмірах десь 55-58 млн. Нагадаю, торік ми виростили 107. Тобто ми скоротимо виробництво практично вдвічі лише тому, що фермери не матимуть доступу до інфраструктури і не зможуть продати цей товар. Тому вони не будуть його сіяти. Тому нам потрібна обов’язково експортна тяга. Нам обов’язково потрібна експортна ініціатива. Нам потрібні наші порти, включно з Миколаєвом», —  озвучив він. 

Нагадаємо, що угоду про розблокування українських портів для експорту зерна підписали у липні в Стамбулі представники Туреччини, ООН та України. Аналогічне візування документу відбулося з боку Туреччини, ООН та росії. Аналіз та оцінку цього документу експератми читайте у матеріалові  AgroPolit.com.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 листопада 2022
Україна пропонує щомісяця відправляти по 10 суден із зерном до найбідніших країн
За ініціативи Володимира Зеленського Україна запропонувала світу гуманітарну програму «Grain from Ukraine», за якою щомісяця...
16 листопада 2022
В Україні посіяно 4,4 млн га озимих зернових культур
В Україні продовжується сівба озимих зернових культур: їх посіяно 4,4 млн га, або 92% до прогнозу. Про це повідомляє сайті Міністерства аграрної...
11 листопада 2022
В Україні не вистачає зерносховищ для збереження збіжжя нового врожаю — Чайківський
В Україні зерносховища повністю заповнені збіжжям, й не вистачає потужностей для зберігання нового зерна. Про це розповів народний депутат України,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...