Аграрії просять уряд Польщі прокласти широку залізничну лінію до Гданська
Аграрії просять уряд Польщі прокласти широку залізничну лінію до Гданська

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) разом з іншими учасниками Всеукраїнського аграрного форуму (ВАР) звернулася до Президента Республіки Польща Анджея  Дуди та  Прем’єр-міністра Республіки Польща  Матеуша Моравецького щодо прокладання широкої залізничної лінії  з шириною колії 1520 мм територією Республіки Польща, що з’єднає українську та литовську залізничні мережі, а також приєднає до них порт Гданськ. Про це повідомляє пресслужба ВАР.

Як ідеться у зверненні, завдяки владі Республіки Польща Україні вже вдалося досягти значного прогресу в питанні збільшення експорту української продукції та забезпечення стратегічно важливого імпорту через західні кордони України. Разом з тим є потенціал суттєво диверсифікувати логістичні ланцюги та збільшити експортні потужності.

Зазначається, що найбільш вузькими місцями логістичних маршрутів через польські порти є обмежені перевантажувальні спроможності самих портів, домінування портової автомобільної інфраструктури над залізничною, необхідність перевантаження вагонів чи перестановки візків через різні стандарти ширини колії і, відповідно, дефіцит таких потужностей, а також вагонів та локомотивів європейського зразку, особливо для перевезення зернових груп товарів.

У ВАР наголосили, що один з найбільших та найближчих європейських портів до України є Клайпедський порт (Литва), що має значні вільні потужності з перевалки та через який Республіка Польща також імпортує енергетичне вугілля. Але через широку колію в країнах Балтії – 1520 мм, як і в Україні, та відповідні труднощі з переходом на європейську колію при сполучені з Республікою Польща виявляється неможливим реалізувати експортно-імпортний потенціал порту Клайпеди.

Такі альтернатив, як використання автотранспорту чи контейнерів, не є достатньо пристосованими для транспортування масових навалочних вантажів (вугілля, руда, зернові, метал) на великі відстані та збільшують їх вартість до неконкурентного рівня. Окрім того, у разі розвитку контейнерних терміналів  пропускна спроможність залізничної лінії буде обмежена їх потужностями, що знов не дозволить повністю використати її потенціал.

На нашу думку, прокладання залізничної лінії з шириною колії 1520 мм територією Республіки Польща, що з’єднає українську та литовську залізничні мережі, а також приєднає до них порт Гданськ, та використання її для перевезень як вантажів, так і пасажирів дозволяє вирішити вищезгадані проблеми. Це надасть значні позитивні фінансові та економічні ефекти як для Республіки Польща, так і України не лише через збільшення експортно-імпортних потужностей, а також через об’єднання економічного простору Республіки Польща, країн Балтії та України», – йдеться у зверненні.

Такий проєкт може бути реалізований шляхом реконструкції існуючої залізничної мережі та будівництва суміщеної колії чи будівництва окремої залізничної гілки в залежності від висновків експертних організацій, що потребує відповідного фінансування.

Нагадаємо, що Польща підтримує необхідність компенсації на будівництво перевалок для транспортування зерна, які будуватимуть на кордонах України та Польщі, Словаччини, Румунії для покращення українського експорту. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 січня 2023
Польща з січня запровадить перевірки українського зерна
Україна та Польща ведуть перемовини щодо запровадження транзитної декларації на зернові з обов’язковим зазначенням кінцевого одержувача...
1 грудня 2022
Україна наростила товарообіг агропродукції з Польщею
У Польщі заявили про зростання товарообміну з Україною під час війни: станом на середину листопада кількість вантажівок з товаром, які в’їхали...
5 жовтня 2022
Укрзалізниця на 63% наростила перевезення зернових у вересні
Укрзалізниця, за оперативними даними, у вересні 2022 року перевезла 3,4 млн тонн зернових вантажів та продуктів перемолу. Це на 63,2% більше...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...