Україна наростила товарообіг агропродукції з Польщею
Україна наростила товарообіг агропродукції з Польщею

У Польщі заявили про зростання товарообміну з Україною під час війни: станом на середину листопада кількість вантажівок з товаром, які в’їхали з України до Польщі, зросла на 14%, з Польщі в Україну – на 4%. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Wnp.pl.

Як повідомляється, речниця управління Митної служби Польщі в Жешуві Підкарпатського воєводства Едита Хабовська заявила, що у перший місяць війни росії проти України рух вантажівок на польсько-українському кордоні зменшився на 45% порівняно з березнем минулого року. Утім, пізніше прикордонний рух почав значно зростати.

За її словами, у жовтні цього року, порівняно з жовтнем минулого року, кількість вантажівок з України, які оформили польські митники, зросла на 39%. Тим часом, з Польщі до України кількість оформлених вантажівок зросла на 13%.

Загалом від початку цього року до листопада кількість оформлених вантажівок з України до Польщі зросла на 14%, а з Польщі в Україні – на 4%.

Представниця Митної служби додала, що загальна вартість усіх митних декларацій з січня по жовтень, які оформили польські митники у прикордонній смузі з Україною, склала 52 млрд злотих (11,5 млрд дол.), що на 10 млрд більше (2,2 млрд дол.), ніж торік.

За її словами, найчастіше з України до Польщі імпортують такі товари, як заморожені фрукти, олію, зернові культури, борошно, яйця, різні види деревини, паливні пелети, листовий метал, сталеві прути, меблі та біомасу.

Натомість із Польщі в Україну ввозиться багато гуманітарної допомоги, яку оформляють у порядку пріоритету. Зокрема, йдеться про продукти харчування, перев'язувальні матеріали, засоби гігієни, косметику та медичне обладнання.

Крім гуманітарної допомоги, з Польщі в Україну розмитнюються продукти харчування, електроніка, гігієнічні та косметичні товари, канцелярське та шкільне приладдя, будматеріали, автозапчастини та аксесуари, а також нові та вживані автомобілі, дизпаливо, предмети побуту.

Нагадаємо, що озвучено куди Україна експортує 63% продукції.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

4 січня 2023
Польща з січня запровадить перевірки українського зерна
Україна та Польща ведуть перемовини щодо запровадження транзитної декларації на зернові з обов’язковим зазначенням кінцевого одержувача...
21 грудня 2022
Протягом 11 місяців товарообіг України сягнув понад $90 млрд
За січень-листопад поточного року Україна імпортувала товарів на $49,4 млрд, експортувала на $40,7 млрд. Про це повідомляє пресслужба Держмитслужби...
29 жовтня 2022
Аграрії просять уряд Польщі прокласти широку залізничну лінію до Гданська
Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) разом з іншими учасниками Всеукраїнського аграрного форуму (ВАР) звернулася до Президента Республіки Польща...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...