рф виходить із «зернової угоди» через вибухи у Севастополі – реакція України та ООН
рф виходить із «зернової угоди» через вибухи у Севастополі – реакція України та ООН

У Міноборони росії заявили, що виходять із «зернової угоди» нібито через «теракт» у Севастопольській бухті в суботу вранці. Про це пише Європейська правда.

Зокрема, у Міноборони рф зазначили, що причиною виходу з угоди є «теракт», здійснений «київським режимом» нібито за участю фахівців Великої Британії та що його ціллю були цивільні судна та кораблі Чорноморського флот.

Своєю чергою Президент України Володимир Зеленський заявив, що росія вирішила заблокувати експорт зерна з України не 29 жовтня, а ще у вересні – з пір, коли її інспектори  почали затримувати судна у «зерновому коридорі» у Босфорі.

Він закликав світ негайно відреагувати на спробу росії повернути загрозу голоду у світі та заявив, що їй «не місце у G20».

Зараз потрібна жорстка міжнародна реакція. Як на рівні ООН, так і на інших рівнях. Зокрема й на рівні G20. Як росія може бути серед інших у G20, якщо вона свідомо працює на голод на кількох континентах? Це нонсенс», – сказав Зеленський.

В ООН заявили, що бачили заяву рф про вихід з «зернової угоди» та підтримують зв'язок з російською владою щодо цього.

Життєво важливо, щоб усі сторони утримувалися від будь-яких дій, які можуть поставити під загрозу Чорноморську зернову ініціативу», — зазначив заступник речника Генсека ООН Фархан Хак.

Також Україна очікує реакцію Туреччини та ООН на російські заяви про вихід з «зернової ініціативи». Про це повідомив речник президента Сергій Нікіфоров.

Україна не підписувала з рф жодних «зернових угод». Підписантами є росія, Туреччина та ООН. А Україна не підписувала з рф жодних угод, тому що розуміє, що вона майже ніколи не дотримується взятих на себе зобов'язань. Тому очікуємо на реакцію підписантів», — зазначив Никифоров.

В Мінінфраструктури нагадали, що реалізація «зернова угода» несе виключно гуманітарний характер. Саме тому українська сторона не зупинила коридор, навіть попри російські атаки 23 липня (наступного дня після підписання угоди), 23 вересня  — на порт «Одеса», а також нещодавні атаки на енергетичну інфраструктуру, які знеструмили портову інфраструктуру.  

«Разом з тим наголошуємо, що Україна залишається надійним партнером для цивілізованого світу та готова продовжувати оперативно збирати та відвантажувати агропродукцію для забезпечення глобальної продовольчої безпеки», — наголошують в Мінінфраструктури. 

Нагадаємо, що Зеленський заявив, що росія блокує вихід 150 суден з українським зерном.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

15 січня 2023
В Україні пришвидшати розмінування територій та сільгоспугідь
В Україні планують пришвидшити розмінування територій після деокупації.Цьому сприятиме співпраця компанії Feodal та Центру протимінної діяльності,...
3 листопада 2022
У Туреччині заявили, що «зерновий коридор» відновив роботу
Робота «зернового коридору» відновилась й експорт продовольства з України морським шляхом знову відбувається. Про це заявив міністр...
2 листопада 2022
рф відновлює участь у зерновій угоді з «гарантіями» від України
«Зерновий коридор» для експорту українського продовольства відновить свою роботу з полудня середи 2-го листопада. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...