У 2021 році Рада прийняла три земельних закони – деталі
У 2021 році Рада прийняла три земельних закони – деталі

Торік Верховна Рада прийняла три земельних закони. Про це ідеться у матеріалі на АgroРolit.com.

1444-IX «Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони».

Закон визначає, що земельні торги проводяться в електронній торговій системі, що перебуває у державній власності. Порядок функціонування та адміністрування електронної торгової системи затверджує Кабінет Міністрів України. Також передбачається, що земельні торги будуть відбуватися шляхом аукціонів у єдиній електронній системі «Прозорро» в режимі реального часу через інтернет. За результатами аукціону буде укладатися договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку.

1720-ІХ «Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо одночасного переходу прав на земельну ділянку у зв`язку з переходом прав на об'єкт нерухомого майна, який на ній розташовано)».

Пропонується уніфікувати зазначені правила для переходу прав власності та всіх видів користування земельною ділянкою у випадку переходу права власності або права користування земельною ділянкою (сервітут, суперфіцій, емфітевзис (сільськогосподарські будівлі), постійне користування тощо) у разі набуття права власності на розташовані на такій земельній ділянці об`єкти нерухомого майна (житловий будинок, будівлю або споруду) шляхом внесення змін до статті 120 Земельного кодексу України та статті 377 Цивільного кодексу України.

1175-ІХ «Закон про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України».

Прийняття акту дозволить внести до Державного земельного кадастру відомості про державний кордон України на підставі затверджених документів демаркації (редемаркації, делімітації) державного кордону України. 

Автори проєкту переконані, що наразі існує нагальна потреба внесення до Державного земельного кадастру саме відомостей про державний кордон України на підставі затверджених документів демаркації (з Республікою Польща та Румунією), редемаркації (з Словацькою Республікою та Угорщиною) та делімітації (з Республікою Білорусь, Республіко Молдова та Російською Федерацією).

Нагадаємо, що з моменту запуску ринку землі, 1 липня 2021 року, в Україні середньозважена ціна 1 га земель для товарного с/г виробництва за 2021 рік становила 33 061 грн. За цей період було здійснено 28 348 операцій купівлі-продажу земельних ділянок для товарного с/г виробництва (паї) загальною площею 102 993 га.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

18 січня 2022
Микола Сольський: У 2022 році ціна землі може збільшитися на 10-15%
Аграрний комітет цього року зосередиться на трьох речах – розпорядження державними землями на балансі держпідприємств у постійному...
13 січня 2022
ДБР підозрює чиновницю Держгеокадастру Дніпропетровської області у незаконній передачі землі на 4 млн грн
Слідчі ДБР повідомили про підозру чиновниці обласного управління Держгеокадастру Чернігівської області, яка незаконно передала у приватну власність...
1 жовтня 2021
Експерт розповів, коли в Україні подорожчає земля
З відкриттям ринку землі в Україні з кожним роком дорожчатимуть земельні ділянки. Тому землевласникам не варто зараз поспішати з продажем. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...