Озвучено 8 кроків для підтримки дрібних сільськогосподарських товаровиробників у 2022 році
Озвучено 8 кроків для підтримки дрібних сільськогосподарських товаровиробників у 2022 році

Для підтримки та розвитку аграрної сфери не досить лише відкрити ринок земель та додавати мільйон поправок до чинних законів, вести дебати у парламенті чи треба відкривати, чи ні, чи можна відкривати для іноземців, нібито спираючись на досвід сусідніх країн Балтії або Польщі, або ховатися за партійними гаслами, щоб якомога більше вразити своїх виборців. Про це повідомив голова спілки «Асоціації фермерів та приватних землевласників Житомирської області» Леонід Корейба, йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

На думку експерта, на рівні із земельним законодавством необхідна економічна підтримка дрібних сільськогосподарських товаровиробників. Це має бути:

  1. Відкрита небюрократична кредитна програма з реальними відсотками.
  2. Повна державна підтримка новітніх впроваджень аграрного виробництва, в тому числі екологічного сектору використання земель.
  3. Страхування збитків та реальна їх державна виплата, а не лише підрахунок втраченого урожаю.
  4. Державне грошове заохочення дотримання раціонального використання земель, як у всіх розвинених країнах.
  5. Припинення партійного піару, зосередженого на фрагментах земельного законодавства (таких, як обмеження щодо продажу, га – в одні руки, відкривати ринок чи ні…).
  6. Зосередження законотворців на реальних сучасних проблемах аграріїв.
  7. Використання виключно ФАХОВОГО підходу до створення законів, а не взяття за основу фрагментів законодавства інших країн (цей досвід теж, звісно, має бути врахований, але не взірцевий).
  8. Запровадження комплексного підходу до узгодження законів щодо землі, економіки, права. Оскільки використання земель веде за собою більше, як лише аграрну сферу.

Якщо буде саме такий напрямок ухвалення законів, то буде конкуренція, буде розвиток, буде створення нових ферм та господарств не з-за пазухи чиновників, а за правилами реального ринку земель. Автоматично відпадуть питання щодо здачі в оренду чи продажу, кому продавати землю, чи варто зараз її продавати, чи треба чекати на більшу ціну, чи обробляти самому, скільки землі є, як оформити неоформлену ділянку, для чого треба той пай, як оновити тракторний парк, де взяти гроші на комбайн, що робити, коли посуха, де брати земельний банк, як втриматись на плаву та бути конкурентом, як вкласти гроші в агросектор і що отримати?», — зазначив Леонід Корейба.

Він додав, що потрібно заборонити уряду обмежувати експорт сільгосппродукції у 2022 році під будь-якими приводами.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, оприлюднено прогноз врожаю зернових у 2022 році. Більше читайте у матеріалі - Ринок зерна 2022 — прогнози: кукурудза, пшениця, соняшник, ячмінь.
 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 грудня 2022
Аграрний комітет рекомендував прийняти за основу законопроєкт про об’єднання сільгосптоваровиробників
Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України...
29 грудня 2021
Аграріям нараховано дотації на будівництво підприємств із зберігання та переробки зерна
Аграріям нараховано часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції підприємств із зберігання та переробки зерна. Про це повідомляє...
28 грудня 2021
Аграрії зможуть дізнатись про усі напрями держпідтримки на новій панелі Мінагрополітики
На сайті Мінагрополітики з’явився новий дашборд «Державна підтримка», який інформуватиме фермерів про всі фінансові виплати та...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...