Українська зернова асоціація підтримала зниження ПДВ для операцій з зерном
Українська зернова асоціація підтримала зниження ПДВ для операцій з зерном

Українська зернова асоціація підтримує зниження ПДВ для операцій з зерновими та олійними культурами з 20% до 14%, яке позитивно вплине на зерновий ринок України. Таке зниження зменшить ризики для експортерів щодо повернення сум ПДВ та сприятиме детінізації зернового ринку України. Про це повідомляє Superagronom.com з посиланням на прес-службу УЗА.

Нагадаємо, 22 лютого Президент України підписав Закон щодо внесення змін до Податкового кодексу України, який передбачає зниження ставки ПДВ з 20 до 14% для операцій з постачання та ввезення на територію України деяких видів сільськогосподарської продукції, зокрема свиріпи, ріпаку, соняшнику, пшениці та жита, ячменю, кукурудзи, соєвих бобів та інших олійних культур. Даний закон вступає в силу з 25 лютого 2021 р і застосовується до податкових періодів, починаючи з 1 березня 2021 р.

На думку експертів УЗА, зниження ПДВ на зернові та олійні культури позитивно вплине і на ситуацію з бюджетом, і на ринок зерна та експорт. Зокрема, зменшення ПДВ на продукцію, яка займає левову частку експорту України зменшить потребу держави у відшкодуванні сум податку експортерам з бюджету.

Також зменшення податку зменшує ризики експортерів щодо відшкодування ПДВ, оскільки зменшуються суми до відшкодування.  Відповідно ціна закупівлі у виробника може зрости за рахунок зменшення ризику, який закладався раніше у вигляді меншої ціни закупівлі продукції у виробника.

Виробники зернових та олійних зменшать суму сплати ПДВ до бюджету, відповідно у їхньому розпорядженні залишиться більше коштів, оскільки вони фактично отримають більший податковий кредит і більше коштів залишиться в їхньому розпорядженні.

Окрім того, тіньовим учасникам ринку стане менш вигідно здійснювати «скрутки» при формуванні податкового кредиту, надходження ПДВ до бюджету повинно зрости. УЗА підтримує створення прозорих правил гри, чесну сплату податків та боротьбу з тіньовим бізнесом. Адже тіньовий ринок зерна несе загрози не тільки для держави через втрату податкових надходжень до бюджету, але й для бізнесу, який може зіштовхнутися з загрозою неповернення ПДВ, арештів зерна на суднах чи елеваторах і т.д.» — говорять представники УЗА.

УЗА завжди тісно співпрацювала з державними органами, зокрема ДФС, і тепер з ДПС для боротьби з тіньовим ринком зерна і завжди висловлювала готовність долучатися до розробки відповідних механізмів. Зокрема, УЗА була одним з ініціаторів обговорення з іншими асоціаціями можливості зниження чи повної відміни ПДВ для операцій із зерном та олійними. Як результат цих кількарічних обговорень ми отримали зниження ПДВ на операції із зерном до 14%.

Детальніше про закон читайте у матеріалі - Зниження ставки ПДВ для агросектору до 14%: боротьба зі «скрутками» чи преференція в $80-120 млн переробнику соняшнику?

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 квітня 2021
Уряд не вплинув на зростання цін на продукти харчування – експерт
З початку осені минулого року в Україні стрімко зростають ціни на цукор, соняшникову олію та хліб. В цьому є недопрацювання уряду. Про це в ефірі...
10 квітня 2021
Гетманцев розповів, чим загрожує зниження ПДВ на аграрну сировину
Аграрні підприємства переробної галузі несуть шокуючі збитки після зниження ПДВ на деякі види аграрної сировини до 14% з 20%. Про це на своїй...
3 березня 2021
Озвучено розрахунки експорту зерна на 2021 рік
В Україні показники середньомісячного експорту зернових перебувають у режими заявлених обсягів. Про це у ідеться в матеріалі на АgroРolit.com. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...