Гончарук О.
Гончарук Олексій

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук назвав 5 цілей, які можуть вплинути на життя аграріїв у 2020 році. Про це він повідомив у підсумковому звіті за минулий рік.

По-перше, повинен активніше запрацювати відкритий у грудні Офіс протидії рейдерству. Він має за 24 години реагувати на скарги.

«Уже зараз рейдерство відступає, але в наступному році ми остаточно подолаємо його як явище: заблокуємо «чорних реєстраторів», усунемо слабкі місця в реєстрах і законодавстві та переведемо всі основні дані та операції в електронну форму, посиливши захист даних і транзакцій», – сказав Гончарук.

По-друге, у 2020 році має відбутися перший етап великої приватизації та продовжитися мала приватизація держпідприємств, які працюють у збиток. Серед них – аграрні.

«Треба було робити давно, а не тримати їх тягарем на державі», – зазначив про необхідність приватизації глава уряду.

По-третє, у лютому 2020-го має запрацювати програма кредитування для малого та мікробізнесу «Повертайся та залишайся». Вона забезпечить дешевими кредитами на старті бізнесу.

Кредити під 5%, 7% і 9% річних на відкриття власної справи. Ми хочемо створити умови для роботи тут, щоб в українців відпала необхідність їхати на заробітки за кордон», – заявив Гончарук.

Четверте – лобіювання та реалізація «промислового безвізу», який має відкрити експортні ринки.

«Це й переговори з європейцями про «промисловий безвіз» (цього давно чекають наші експортери), і підписання нових угод про вільну торгівлю і започаткування державної програми підтримки експорту», – сказав прем’єр-міністр.

П’яте – забезпечення відкриття ринку землі, після того як у парламенті проголосують закон №2178-10, який відміняє мораторій.

Люди з дорогим манікюром, які не працювали на землі, напевно, ніколи, хочуть вирішувати за землевласників, можна чи ні продавати останнім землю... Я сподівався, що друге читання відбудеться ще в 2019 році, але ні. Втім, у мене немає сумнівів, що закону та цивілізованим земельним відносинам – бути. Це стане великим економічним проривом для України», – повідомив Олексій Гончарук.  

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 січня 2020
Новорічна обіцянка Мін’юсту: розгляд скарги про рейдерство миттєво та без бюрократії
Розглядати скаргу громадян про рейдерство в аграрному сектор за добу пообіцяв перший заступник міністра юстиції України Євгеній Горовець на...
31 грудня 2019
Микола Сольський розповів, коли у Раді розглянуть законопроект про ринок землі
Голосування за законопроект про ринок землі №2178-10 може відбутися після свят. Про це в екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com повідомив голова...
4 грудня 2019
Зеленський анонсував 5%-ві кредити для бізнесу
Президент Володимир Зеленський анонсував державну програму «Повертайся та залишайся» яка має на меті повернути українців з-за кордону,...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...