Кадрові зміни в Аграрному фонді напередодні відкриття ринку землі – ризик втратити 2 млрд грн з бюджету
Кадрові зміни в Аграрному фонді напередодні відкриття ринку землі – ризик втратити 2 млрд грн з бюджету

На думку економіста IMF Group Ukraine Михайла Кухара, звільнення керівника Аграрного фонду Андрія Радченка та подальша приватизація підприємства може призвести не тільки до відновлення корупційних ризиків у структурі, але й до втрати 2 млрд грн з бюджету.

 Як пояснив власну позицію Михайло Кухар, 13-го листопада Верховна Рада України у першому читанні підтримала скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Ніхто не сумнівається, що законопроект буде підписаний президентом Володимиром Зеленським і стане законом до кінця року. Якщо так, то це означає, що з 1-го жовтня 2020 року шість мільйонів власників земельних ділянок матимуть повне право розпоряджатися своїм майном, а всі жителі України – матимуть право купувати землю на законних підставах. Це дозволило б зробити довгоочікуваний крок в рамках економічних реформ, який, за різними оцінками, може прискорити річний ріст ВВП України на 1,5-2 %.

В той же час, аграрний сектор та внутрішній ринок землі гостро потребують оператора, який буде спроможним надати фінансові ресурси для підтримки малих та середніх фермерів, які прагнуть придбати землю. Банківська система України все ще перебуває в стані відновлення після фінансової кризи і не надає кредитів сектору нерухомості.

Тим часом, у державному бюджеті передбачено лише 4,4 млрд грн ($150 млн США) для таких цілей, що буде достатнім для покриття менше 10 % майбутнього попиту.

Особливо важливо враховувати, що 30-40 % фінансування, на яке розраховують фермери для посівних, припадає на позикові кошти.

Частина цих позик, 8,8 млрд грн ($360 млн) на рік, традиційно надходитимуть з ПАТ «Аграрний фонд», що належить державі, який одночасно генерує близько 1 млрд грн ($41 млн) чистих доходів бюджету щорічно.

Однак, через політику Тимофія Милованова, нового міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Аграрному фонду сьогодні загрожує ліквідація.

Сукупно, це може призвести до втрат 2 млрд грн ($82 млн) для держави, а також вдарить по врожайності зернових наступного року, що складають основу українського експорту, а це суттєво погіршить стабільність курсу та змусить уряд Гончарука шукати позапланові запозичення.

Нещодавнє розслідування показало, що кадровий скандал виник на замовлення «сірих кардиналів» з департаменту сільського господарства Міністерства економіки. А загалом ПАТ «Аграрний фонд» — одне з високоприбуткових державних підприємств (ДП) аграрного сектору. Нещодавно МЕРТ включив його до 100 найбільших держкомпаній за 2018 рік, закріпивши за ним 13-е місце

Звістка про кадрові перетрубації, за оцінками експертів-міжнародників,  може мати негативну реакцію з боку США.

Як пише Михайло Кухар, на сьогоднішній день Кабінет міністрів не опублікував офіційного рішення про звільнення керівника Аграрного фонду, таким чином розпалюючи інтриги навколо посади керівника та побоювання повернення до корупційних схем. Ця незграбна спроба звільнити Андрія Радченка під приводом того, що замість нього повинен бути призначений ліквідаційний керівник підприємства, все більше виглядає як спроба включити українські державні підприємства у «міністерський бізнес».

Під керівництвом Андрія Радченка Аграрний фонд визначив пріоритетною реформу корпоративного управління, щоб покращити прозорість компанії, її звітність та, зрештою, її прибутковість.

Наприклад, Фонд впровадив конкурентну тендерну практику для своїх контрактів, покращив компенсації та зарплати працівників для підвищення рівня лояльності та зменшення корупції, запровадив регулярний незалежний фінансовий аудит діяльності компанії (відкрито доступ для громадськості), а також створив нову позицію – незалежний антикорупційний «омбудсмен» для запобігання та усунення корупції в підприємстві.

Результати антикорупційної діяльності компанії під керівництвом Андрія Радченка переконливі. Аграрний фонд вже не є серед найзбитковіших державних підприємств, а посідає 16 місце серед найбільших платників податків в Україні в державному секторі.

Замість того, щоб красти гроші з державних рахунків, як це робили «попередники», Аграрний фонд активно наповнює державну казну. Крім того, Аграрний фонд відіграє важливу роль в економіці України, а також у реформуванні всього аграрного сектору. Нинішня загроза ліквідації або захоплення підприємства сірими кардиналами часів Януковича може завдати серйозного удару по планах реформування, висунутих Президентом та Прем'єр-міністром.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...