Аграрій Яковишин з Чернігівщини написав відкритого листа Зеленському
Аграрій Яковишин з Чернігівщини написав відкритого листа Зеленському

Герой України, кандидат економічних наук, генеральний директор ТОВ «Земля і воля» з Чернігіської області Леонід Яковишин, написав відкритого листа до президента Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, голови Кабінету міністрів України Олексія Гончарука, міністра розвитку економіки, торгівлі і с/г Тимофія Милованова. У ньому він висловив свої ставлення до проголосованого у Верховній Раді13 листопада 2019 року законопроекту №2178-10  про ринок землі. Про це повідомляє прес-служба компанії. 

«На телеекрані побачив, як ви, трохи розгнівано, сказали наіндюченому молодому добровольцю, що Ви – президент країни, а не якийсь там лох, і що Вам 42 роки. І я Вам скажу, що мені пішов уже 81-й рік, і я теж не лох, а успішний сільгоспвиробник з більш як 60-річним трудовим стажем, піввіку якого присвятив одному господарству», – ідеться у листі.

Далі Яковишин додав, що з трудовим колективом довів, що на орендованій землі (у нас 33 тисячі га), без ніяких державних преференцій, можна створити аграрне виробництво, що не поступається європейським і американським стандартам: 847 доларів прибутку з гектара посівів, 74 долари – собівартість тонни зерна кукурудзи, 174 долари оплати за гектар орендованої землі, в межах 350 мільйонів гривень щорічних власних інвестицій у розвиток виробництва і 50 мільйонів – у соціальну сферу.

Втім, бачу, як Вас, талановитого шоумена, не цікавить успішне вітчизняне аграрне виробництво. Може, й тому, що не маєте ні знань, ні бодай якогось практичного досвіду, пов’язаного із землею. Без цього у цивілізованих країнах Вас і на гарматний постріл не допустили б до роботи на землі – настільки економічно грамотно й бережливо ставляться там до головної годувальниці людства. А в Україні Ви самі собі надали право розпоряджатися народною землею, як своєю власністю – а це 72 відсотки території нашої Батьківщини. Так, за Вас проголосувало на виборах 73 відсотки виборців, але це від тієї кількості, що прийшла на виборчі дільниці. Та й чи було б стільки ваших прихильників, якби виборці знали, що Ви почнете своє керування багатостраждальною країною з розпродажу головного багатства суспільства – землі, щедро политої потом і кров’ю наших предків і сучасників?», – написав автор листа.

І додав, що «ви ж не спитали думки стосовно цього «нововведення» як у 13 мільйонів прихильників, так і в майже 30 мільйонів тих, хто не голосував за Вас, але за Конституцією і ті, і ті належать до єдиного в державі джерела влади. І земля та її надра, записано в Конституції, належить не Вам, президенте, і не Вашій зеленій команді, а народу, який наймає вас на роботу для виконання не ваших примх і зовнішніх вимог, а народної волі, народних наказів».

Перед виборами ми чули: «… я ваш не опонент, я ваш вирок», – сказали Порошенкові у вічі, обіцяли також швидко добитися миру і побороти корупцію, з усіх доленосних питань життя суспільства радитись з народом на референдумі. Мільйони людей, серед яких був і я, повірили Вам, бо не підозрювали, що то говорив не майбутній глава держави, а актор «95-го кварталу». Тож і не бачимо тепер ні вироку, ні виконання інших передвиборчих обіцянок, ні референдуму з найголовнішого питання людства – долі землі», – ідеться у листі. 

Автор додав:

Самі ж Ви як президент, певно, не бажаєте усвідомити наслідків від диктаторського знищення права українського народу жити й працювати на рідних просторах, не скуплених кількома вітчизняними і зарубіжними глитаями. Володимире Олександровичу, невже ви не розумієте, що може так трапитися, коли вже не Порошенку, а вам оголосять ганебний вирок українські хлібороби у союзі з іншими співвітчизниками? Ви якось швидко злякалися добробатів і порохоботів, і вони дозволяють собі говорити з Вами не як з президентом держави, а як з тим, котрий мусить пояснювати – «я не лох». Коли ж дозволите грошовим мішкам проганяти українців з Матінки-землі, – боюся, «лохом» не відіграєтесь. Воно вам треба, Володимире Олександровичу?!

Далі Яковишин написав, що особисто він, та й більшість йогох колег-аграрників, не проти ринку землі, але цивілізованого, не дикого.

А Ви цікавилися, чому країни Європи не розбазарюють землю сільськогосподарського призначення, а тримають її у державній власності, віддаючи в оренду тільки вмілим і відповідальним сільгоспвиробникам? Про всяк випадок поясню, що головною причиною є створення державної продовольчої безпеки, яка прирівнюється до безпеки від агресії, і забезпечується передусім державою. Важливим є й те, що від оренди землі нормальні країни одержують мільярдні надходження до бюджету. Правда, можна й власників купленої землі обкласти високими податками. Але багато з них і тепер не досить прибутково працює. І високі податки не стимулюватимуть їх трудитися більше й розумніше, бо в них руки не туди стоять і мізки не туди повернуті – вони не хлібороби. Земля для них – товар для перепродажу і тимчасового додаткового заробітку. Такі не зацікавлені в розбудові аграрної економіки рівня економіки Ізраїлю, Великобританії, Австралії, Голландії, Канади, США та інших країнах з великими банками державної землі. До того ж, українську землю скуповуватимуть і за гроші названих вище держав, яким потрібна тільки сировинна Україна», – наголосив у листі Яковишин.

На закінчення він запитав у Зеленського:

Пане президенте, відчувається, що Ви настільки впевнені у неперевершеній силі своєї «зеленої» команди, що можете неприховано ставитися до українців, які не у вашій команді, як до лохів? Не берете до уваги навіть ті факти, що й «лохи» вже не раз прозрівали, від чого у самозакоханих і надмірно пихатих «царів» здувало, як вітром, царську корону. Ви ж царюєте недовго, але і у Вас діамантовий символ влади вже захитався. Воно Вам треба, Володимире Олександровичу?

Нагадаємо, що законопроект про ринок землі — 2178-10 проголосовано парламентом у першому читанні.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

14 листопада 2019
Після відкриття ринку 1 га землі коштуватиме $2200, – Висоцький
Після того як в Україні запрацює ринок землі, один її гектар буде продаватися орієнтовно за $2200. Про це в інтерв'ю Радіо НВ повідомив заступник...
13 листопада 2019
Онлайн-голосування за закон про ринок землі – парламент вийшов на фінішну пряму
 Парламент перейшов до голосування за 11 законопроектів про ринок землі. Як це відбувається — дивіться та читайте у матеріалі за...
13 листопада 2019
У бюджет-2020 закладено 4,4 млрд грн на кредитування аграріїв після відкриття ринку землі, – Мінфін
У Державний бюджет України на 2020 рік заклали 4,4 млрд грн на підтримку кредитування в рамках відкриття ринку землі. Про це на своїй сторінці у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...