Союз птахівників: МХП отримує держпідтримку виключно у відповідності до чинного законодавства
Союз птахівників: МХП отримує держпідтримку виключно у відповідності до чинного законодавства

Аграрні компанії України отримують державну фінансову підтримку у вигляді субсидій виключно у відповідності до чинного законодавства. Компанія Миронівський хлібопродукт не є виключенням. Про це заявив виконавчий директор «Союзу птахівників України» Сергій Карпенко.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський закликав правоохоронців перевірити дотації МХП і порівняти їх з виплаченими дивідендами. У свою чергу, в Раді аграріїв переконані, що перевіряти агрохолдинг МХП на предмет законності отримання дотацій — справа безперспективна.

Карпенко зазначає, що державна підтримка галузі тваринництва була і є необхідним інструментом для стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції, оскільки воно є затратним та потребує не тільки значних інвестицій у модернізацію виробництва, а також у повсякденну діяльність аграріїв: у рослинництві – вирощування зернових та олійних; у тваринництві – вирощування худоби та птиці, забій та пероробка. У виробничому процесі зайнята значна кількість сільського населення.

За останні роки концепція держпідтримки суттєво змінилася (МВФ), особливо по відношенню до галузі птахівництва. Птахівники можуть фактично претендувати лише на часткове відшкодування вартості будівництва чи реконструкції виробничих приміщень. Тобто, будуєш нове чи реконструюєш старе для збільшення виробництва – отримуєш від держави компенсацію, — зазначив Карпенко.

Закон розповсюджується на усіх суб’єктів сільськогосподарської діяльності, виключень по відношенню до конкретного суб’єкту господарювання немає і бути не може, право на отримання підтримки мають всі або ніхто.

МХП є лідером галузі, який постійно розширює виробничі потужності (за останні 10 років було інвестовано більше $1,5 млрд), створюючи нові робочі місця, нарощує обсяги експорту продукції (експорт продукції до 80 країн світу), заводячи в країну валютну виручку, сплачуються податки до різних рівнів бюджету. Вважаю, що такі компанії мають бути прикладом для багатьох, — додав Карпенко.

Він зазначив, що МХП – це публічна компанія, акції якої знаходяться на Лондонській фондовій біржі. Компанія з 2008 року має акціонерів у всьому світі.

Читати до теми: МХП визнано найкращим українським роботодавцем у номінації «Інновації»

«Вважаю, що це нормальна практика розподілу прибутку, передбачена також законодавством та найкращими практиками публічних компаній світу. Підприємство отримало прибуток, воно в праві розпоряджатися ним на свій розсуд. Програми держпідтримки рівні для всіх, кожен суб’єкт може претендувати на отримання компенсації, і, честно кажучи, одні компанії використовують ці можливості, а інші з різних причин — ні», — підсумував Карпенко.
 
 
 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

2 жовтня 2019
Україна та ЄС узгоджують позиції щодо торгівлі продукцією птахівництва
Відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом, Україна взяла на себе зобов’язання наближувати національне законодавство до права ЄС (EU...
24 липня 2019
МХП вважає провокаціями інформаційні наклепи про неякісну продукцію
Агроіндустріальний холдинг «Миронівський хлібопродукт» називає  провокаціями інформаційні інсинуації про неякісну продукцію. Про це...
18 липня 2019
Зеленський нічого не знайде у МХП — Рада аграріїв
Перевіряти агрохолдинг Миронівський хлібопродукт на предмет законності отримання дотацій — справа безперспективна. Про це заявив заступник...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...