Україна та ЄС узгоджують позиції щодо торгівлі продукцією птахівництва
Україна та ЄС узгоджують позиції щодо торгівлі продукцією птахівництва

Відповідно до Угоди про асоціацію з Євросоюзом, Україна взяла на себе зобов’язання наближувати національне законодавство до права ЄС (EU acquis), зокрема в сфері санітарних та фітосанітарних заходів (СФЗ). Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Повідомляється, що на виконання цих зобов’язань прийнято наказ Мінагрополітики від 16.11.2018 № 553, яким затверджені Вимоги щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки.

Документ напрацьовувався спільно з експертами проекту технічної допомоги ЄС та враховує положення Регламенту ЄС 798/2008 у частині наближення до вимог ЄС, зокрема за ввезення продукції птахівництва.

Крім того, під час роботи над зазначеним наказом Україна дотримувалася своїх зобов’язань транспарентності відповідно до членства у Світовій організації торгівлі, та нотифікувала відповідний проект документа вперше ще у 2016 році (G/SPS/N/UKR/111; G/SPS/N/UKR/111/Rev.1). Під час комунікативного процесу щодо цього документа коментарі були отримані від низки торговельних партнерів, зокрема й від європейських.

Відповідно до положень згаданого наказу, форми міжнародних сертифікатів можуть узгоджуватися Держпродспоживслужбою із компетентним органом країни-імпортера на підставі оцінки ризиків, якщо не встановлені особливі вимоги до окремих видів підконтрольних об’єктів.

Варто наголосити на постійній і довготривалій комунікації та співпраці між відповідальними структурами України та ЄС — Держпродспоживслужбою та Генеральному Директорату Єврокомісії з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE), зокрема і в частині погодження єдиних форм міжнародних сертифікатів для імпорту продуктів на територію України.

Так, на сьогодні вже погоджені єдині форми ветеринарних сертифікатів для імпорту в Україну молока й молочної продукції, а також колагену та/або желатину, які діють однаково для усіх 28 держав-членів ЄС.

Також під час регулярних відеоконференцій та робочих перемовин з ЄК сторони узгодили позиції щодо єдиних ветеринарних сертифікатів для імпорту в Україну м’яса птиці та яєчних продуктів. Робота перебуває на фінальній стадії.

Крім того, за результатами відеоконференції з DG SANTE, яка відбулась 18.09.2019Ю, з метою попередження можливого впливу на торговельний режим з ЄС Держпродспоживслужба запропонувала Єврокомісії для розгляду проекти двох міжнародних сертифікатів: для ввезення на митну територію України подрібненого (січеного) м’яса та/або м’яса механічного обвалювання (ММО) свійської птиці з Європейського Союзу, а також для ввезення подрібненого (січеного) м’яса та/або м’яса механічного обвалювання (ММО) свійської птиці з України до ЄС. Домовленості про узгодження цих документів досягнуто.

Наразі це питання перебуває на розгляді DG SANTE.

Нагадаємо, що протягом перших 7 місяців поточного року експорт курятини з України досяг 275,47 тис. т, що на 28,4% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 жовтня 2019
У вересні в Україні впав оборот роздрібної торгівлі
У вересні проти серпня поточного року індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі склав 96,7%, впавши таким чином за місяць на 3,3%. Про це...
22 серпня 2019
Птахівники отримали фінальний дозвіл на експорт в Японію – погоджено ветеринарний сертифікат
Україна погодила ветеринарний сертифікат для експорту вітчизняного м'яса птиці до Японії. Про це...
19 липня 2019
Союз птахівників: МХП отримує держпідтримку виключно у відповідності до чинного законодавства
Аграрні компанії України отримують державну фінансову підтримку у вигляді субсидій виключно у відповідності до чинного законодавства....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...