В Україні з 9 програм і 15 напрямків державної підтримки, деякі вже третій рік поспіль не працюють
В Україні з 9 програм і 15 напрямків державної підтримки, деякі вже третій рік поспіль не працюють

В Україні з 9 програм і 15 напрямків державної підтримки, деякі вже третій рік поспіль не працюють. Про це заявив генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК) Павло Коваль під час круглого столу «Державна підтримка: між бізнесом, зобов'язаннями та бюджетними обмеженнями», повідомляє сайт УАК.

Нагадаємо, що Міністерство аграрної політики та продовольства розпочинає всеукраїнську інформаційну кампанію в рамках якої буде розповідати фермерам про державну підтримку та програми.

За його словами, до 2016 року в Україні в аграрному секторі діяла система так званої квазіакумуляції ПДВ. Це коли бізнес працював в білу, а ми знаємо, що в нас є певна частка тіньового бізнесу, сплачував ПДВ, нараховував їх на спецрахунки і сам же для себе їх використовував – на операційну діяльність. В такий спосіб ми акумулювали десь 25 млрд грн за рік.

 У 2016 році, зважаючи на певні макроекономічні та інституційні чинники, зокрема тиск МВФ,  від цієї системи відмовилися, а компромісом була заропонована державна підтримка, шляхом дотування сектору. Обсяги такої підтримки мають дорівнювати 1% аграрного ВВП і розподіляються за певною системою, що має сприяти секторальному розвитку.

За словами Коваля, нерівноправність такої системи полягала в тому, що ми проміняли 25 млрд грн на 5,3-6,3 млрд грн.  І це лише тих, які заплановані бюджетом, згідно чинного законодавства. Бо якщо подивитися  практику освоєння програм в 2017-2018 роках, то побачимо, що наслідки ще гірші.

Генеральний директор УАК зазначає: 

Одна з проблем – це те, що розпорядником коштів є Міністерство аграрної політики та продовольства. З одніє сторони,  наче й правильно. Проте, з іншої, це означає, що Міністерство є основним регулятором розподілу коштів на ті 15 зазначених напрямків державної підтримки. Результат – на травень місяць цього року деякі програми навіть не почали працювати. Деякі програми минулого року, наприклад, фінансова підтримка фермерських господарств, була фактично не освоєна, а в кінці грудня, з 6,3 млрд грн, виділениїх на державну підтримку, 2 млд грн було повенуто до Державного казначейства (як неосвоєні кошти). Ось такий рівень ефективності державної політики.

Якщо порівнювати з європейськими країнами, то на 2019 році в бюджеті ЄС заплановано 59,9 млрд євро підтримки фермерів і сільського розвитку. З них близько 39-40 млрд євро — пряма підтримка. «Європейський фермер отримує в середньому  255-256 євро/га оброблювальної площі. Якщо ми порахуємо в Україні, скільки отримуємо на 1 га, то із запланованої підтримки – менше 8 євро/га, а з освоєних ще менше. Це в десятки разів менша підтимка, – зазначив Коваль.

Також ішлося про важливість градації підприємств.

В Україні в ГКУ визначено, що є  мікро-, малі, середні та великі підприємства. Проте, якщо поставити в ті рамки сільське господарство, то в нас фактично більшість  аграрних підприємтсв потраплять в категорію «малі підприємства». В умовах напівпустого бюджету, готові ми їм всім допомагати?  Крім того в нас одна програма підпримки розрахована на сімейну ферму з площею в 50 га і на агрохолдинг в 400 тис. га, то очевидно, що така політика не може бути ефективною.  Ми пропонуємо градацію підприємсв на 4 групи, яка відповідатиме загальносвітовому підходу – мікро-, малі, середні та великі. Але потріно розібратися з критеріями. На державному рівні потрібно виписати, яка градація підприємств, які напрямки підпримки, які пріорітетні напрямки підтримки, які інструменти підтримки. Бо якщо ми з державного бюджету будемо вирощувати монополістів на ринку, це буде тільки спотворювати ринки й економіку в цілому.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 червня 2019
Аграріям хочуть створити платіжну агенцію для прозорого розподілу дотацій, – Мінагрополітики
У перспективі Мінагрополітики хоче стоворити платіжну агенцію, що дозволить створити прозору систему розподілу державних коштів. Про це заявив...
27 травня 2019
Селянам масово відмовляють в отриманні дотацій на вирощування молодняку ВРХ
В.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева повинна розібратися, чому у 2019 році українські аграрії масово...
14 травня 2019
Здорова кооперативна модель може працювати без великих дотацій – експерт
Здорова кооперативна модель може працювати і має працювати без надзвичайної допомоги держави. Про це в ексклюзи інтерв’ю АgroРolit.com...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...