Селянам масово відмовляють в отриманні дотацій на вирощування молодняку ВРХ
Селянам масово відмовляють в отриманні дотацій на вирощування молодняку ВРХ

В.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева повинна розібратися, чому у 2019 році українські аграрії масово відмовляються від дотацій на молодняк ВРХ. Про це заявила голова Асоціації тваринників України (АТУ) Ірина Паламар, повідомляє прес-служба АТУ.

Нагадаємо, що станом на 2 травня 2019 року завершено перший прийом документів для отримання дотації за утримання корів, наявних станом на 1 січня поточного року. Всього надійшло 1 215 заяв і документів від суб’єктів господарювання, які є юридичними особами і власниками корів. 

«До Асоціації тваринників України в травні цього року масово почали надходити телефонні дзвінки та електронні листи від фізичних осіб, які утримують ВРХ та її молодняк по всій Україні, щодо необґрунтованих відмов з боку структурних підрозділів облдержадміністрацій у прийомі документів на отримання дотації за молодняк», – написала Паламр в офіційному листі на ім’я Трофімцевої, в якому закликає вжити заходів щодо вирішення даної проблемної ситуації.

За її словами, абсолютно усі власники молодняку ВРХ скаржаться на спільну проблему.

Після того, як фізичні особи отримали в 2018 році дотацію в розмірі 1000 грн за утримання молодняку протягом певної кількості календарних місяців, вже у 2019 році у прийомі чергового пакета документів на дотацію за утримання цього ж молодняку протягом подальших місяців їм було відмовлено. Причина, за словами уповноважених представників обладміністрацій, наступна: молодняку на момент подання документів на дотацію виповнився 1 рік. При цьому продаж чи інше переміщення молодняку з господарств їхні власники не здійснювали. Зокрема, один із заявників розповів, що структурний підрозділ однієї з обласних держадміністрацій з питань агропромислового розвитку відмовив йому в квітні 2019 року у прийомі документів на отримання дотації за молодняк, які попередньо у лютому 2019 року були подані до сільської ради, оскільки на момент подання документів молодняку виповнився 1 рік. Цю інформацію заявник отримав від самої сільської ради", – написала голова АТУ.

 Далі – текст звернення.  

Фахівці Асоціації тваринників України, які вивчили ситуацію, відзначають, що відповідно до пункту 9 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. №107 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. №110), визначено, що  дотація за молодняк надається на безповоротній основі фізичним особам за утримання ідентифікованого та зареєстрованого в установленому порядку молодняка великої рогатої худоби до тринадцятимісячного віку, який народився у господарствах фізичних осіб, а також набутий шляхом його переміщення від інших власників.

Дотація за молодняк, який народився у господарствах фізичних осіб, надається за кожні чотири місяці його утримання наростаючим підсумком з урахуванням віку молодняка у розмірі:

у період утримання молодняка віком від одного до п’яти  місяців – 300 гривень за голову;

у період утримання молодняка віком від п’яти до дев’яти  місяців – 700 гривень за голову;

у період утримання молодняка віком від дев’яти до тринадцяти місяців – 1500 гривень за голову.

Пункт 9 зазначеного Порядку чітко визначає,  що документи приймаються протягом бюджетного року до 1 травня, до 1 вересня і до 1 грудня поточного року в порядку черговості їх надходження, про що робиться запис у журналі обліку фізичних осіб — власників тварин, форму якого встановлює Мінагрополітики.

Для отримання дотації за молодняк, який народився у господарствах фізичних осіб і якому у грудні попереднього року, січні, лютому та березні поточного року виповнилося 12 місяців, документи приймаються до 1 травня поточного року в разі надання Адміністратором Єдиного державного реєстру тварин інформації про наявність в господарстві населення такого молодняка станом на дату досягнення ним зазначеного віку.

«У конкретній ситуації, про яку ми говорили вище, теличка народилася в лютому 2018 року, а на момент подання до сільської ради документів на отримання дотації – лютий 2019 року – теличці виповнилося 12 місяців. Таким чином, відповідно до пункту 9 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. №107 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. №110), згадана особа мала законне право подати документи на отримання дотації до 1 травня 2019 року, чим і скористалася в лютому 2019 року. Із наданої інформації заявником правові підстави для відмови в отримання дотації за молодняк були відсутні, – пояснює юрист Асоціації тваринників України Яна Салміна.

Мало того, присутній і інший момент, який також суперечить закону. А саме, в Інформаційній довідці міністра агрополітики про дотацію за молодняк, яка розміщена на офіційному веб-сайті Мінагрополітики: http://minagro.gov.ua/uk/support_apk?nid=25551, усупереч вимогам Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. № 107 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. № 110), визначено, що за молодняк, якому виповнилося 12 місяців у грудні попереднього року, документи приймаються до 1 квітня поточного року, у разі наявності молодняка в господарстві на момент подання документів».

Голова АТУ звертається до Мінагрополітики:

«Це просто кричуща ситуації, до якої ми не могли залишитися байдужими. Ми негайно звернулися із офіційним листом до в.о. Мінагрополітики Ольги Трофімцевої із закликом вжити заходів щодо вирішення проблемної ситуації з отриманням дотації на молодняк ВРХ цього конкретного заявника. Крім того, ми просимо Мінагрополітики провести  перевірки на предмет законності відмов в отриманні дотації за молодняк в 2019 році з боку структурних підрозділів облдержадміністрацій разом з сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад фізичним особам за поданими документами, а також провести інформаційно-роз’яснювальну роботу з вищевказаними структурними підрозділами щодо виконання вимог чинного законодавства про дотацію за молодняк».

Також у своєму листі відзначили й некоректну інформацію про дотацію за молодняк ВРХ на сайті Мінагрополітики, яку теж просимо виправити.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 жовтня 2019
Українську ВРХ експортуватимуть до Лівії
Компетентні органи України та Держави Лівія погодили форму міжнародного ветеринарного сертифікату на експорт великої рогатої худоби для забою з...
24 липня 2019
Фермерам нарахували 81,4 млн грн компенсації
Станом на 23 липня за перше півріччя за програмою «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» фермерським господарствам...
2 липня 2019
П’яту частину аграрного бюджету України передбачено для малих виробників
П’яту частину аграрного бюджету України виділять малим виробникам. Про це зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...