Новітні технології в агросекторі краще даються малим фермерам
Новітні технології в агросекторі краще даються малим фермерам

Малі виробники в АПК є двигунами технологій в агросекторі, тому що у них є час і можливість поекспериментувати, натомість великому агрохолдингу відразу треба інструмент, який працює. Про це розповів Юрій Петрук, засновник AgTech Ukraine, повідомляє agroday.com.ua.

Нагадаємо, що на Київщині фермер Анатолій Шумко відновлює родючість ґрунтів при допомозі новітньої технології.

«Агрохолдингам треба відразу розуміти, що впроваджувати, яка ефективність цього інструменту, як швидко він окупиться», – говорить Петрук.

Зате малий виробник може купити п’ять датчиків і порівняти в польових умовах, який з них буде найточнішим і більш доцільним з точки зору співвідношення ціни і якості.

Насправді, розповідає Петрук, багато господарств впроваджують щось самі, без допомоги IT-компаній. Особливо це стосується садів, ягідників. Багато хто має своїх інженерів.

Але великі IT-компанії вже зрозуміли, що агробізнес – це велика ніша, і починають придумувати для нього різні продуктові рішення.

Наприклад, українська IT-Enterprise, яка займається розробкою ERP-рішень і забезпечила програмними рішеннями майже весь СНД, вже два роки намагається зайти в агросектор. Розробляє спеціалізовані рішення для бухгалтерії, складського обліку в агросфері, тощо.

Петрук розповідає, що насправді, якщо виключити ті країни, де сільське господарство субсидується, то Україна є четвертою в світі за ефективністю агровиробництва. У нас зовсім невеликий відрив від таких країн як Канада або Бразилія.

Тобто не можна сказати, що ми сильно відстаємо за рівнем впровадження технологій. За деякими ми досить швидко рухаємося вперед, – підсумував засновник AgTech Ukraine.

У запровадження технологій зацікавлені самі аграрії. І не дивно, адже, наприклад, система обліку палива окупається всього за два тижні посівної.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

17 травня 2019
Створено ІТ-технологію, яка дозволяє відстежувати роботу фермерів
Українська компанія Drone.ua розробила технологію, яка дозволяє за допомогою супутників та нейромереж стежити за фермерами. Про це...
17 квітня 2019
Українським аграріям пропонують моніторити стан земель із космосу
Міжнародна компанія Earth Observing System (EOS) анонсує нову платформу, яка дозволяє моніторити земельні угіддя та їхній стан завдяки аналізу даних...
23 січня 2019
МЕРТ запропонувало змінити критерії визначення підприємств як мікро-, малі, середні та великі
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пропонує внести зміни до ГКУ в частині визначення критеріїв віднесення суб'єктів господарювання...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...