На Київщині фермер відновлює ґрунти при допомозі новітньої технології
На Київщині фермер відновлює ґрунти при допомозі новітньої технології

На Київщині фермер Анатолій Шумко відновлює родючість ґрунтів при допомозі новітньої технології. Про це пише «Столичний регіон».
Нагадаємо, що проект Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) має на меті допомогти українським аграріям зупинити деградацію українських грунтів. 

 «Тут росли одні бур’яни... Довелося ще два роки над цим працювати, щоб привести землю в належний стан і почати отримувати урожай», – розповів Шумко.

Фермер почав займатися господарством у селі Михайлівка 12 років тому, ще у 2006 році. До нього на цій землі вже працювали люди та техніка.

Сьогодні на його полях ростуть пшениця та кукурудза, а ще соняшник, ріпак та соя. Особливість цього господарства в тому, що за мету володар ставить собі не отримання швидких надприбутків, а саме повернення родючості ґрунту. Для цього він застосовує технологію нульового обробітку або no-till.

No-till – складна технологія, що ставить на меті збереження вологи, тим самим підвищуючи рівень гумусу та оберігаючі врожай від ерозії та несприятливих погодних умов.

Щоб отримати необхідні знання про новітню технологію обробки землі, фермер їздив до США. Головною перевагою цієї техніки є економія пального та робочої сили.

Зараз ми знайомимось, переобладнуємо техніку. Якщо працюють агрегати за strip-till, вони обробляють ґрунт на глибину до 20 см і перемішують його. Ми будемо обробляти смугу на глибину 5 см, але при цьому вносити біодеструктор у смугу, то ж на весну ми отримаємо оброблену смугу, – сказав Шумко.

 

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

20 липня 2020
Для фермерів відкрили «гарячу лінію» з питань  охорони ґрунтів
ДУ «Держґрунтохорона» відкрив телефонну «гарячу лінію» для фермерів щодо обстеження ґрунтового покриву, розрахунку потреби...
6 липня 2020
Україна  може створити якісну систему управління ґрунтовими ресурсами, – експерт
В Україні є всі можливості створити зразкову систему управління ґрунтовими ресурсами. Про це заявили науковці Інституту ґрунтознавства та...
16 травня 2020
Збитки України від 20-річних втрат гумусу в грунті досяг 450 млрд грн
За даними Інституту охорони ґрунтів України 20-річні втрати гумусу в українській землі в грошовому еквівалентні становлять понад 450 млрд грн. Про це...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...