Ірина Геращенко: Продовження мораторію на продаж землі — це найганебніше рішення ВР за рік
Ірина Геращенко: Продовження мораторію на продаж землі — це найганебніше рішення ВР за рік

Три місяці є в уряду, Мінагрополітики та депутатів, щоби презентувати законопроект «Про обіг земель». Таке роз’яснення надали у Верховній Раді України після голосування за проект Закону №9355-5 «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» до 1 січня 2020 року. Водночас Всеукраїнське опитування місцевих рад по  Україні (проведено ГР «Кріпак» спільно  з  AgroPolit.com, показало: за зняття віддали голоси 10 рад, проти — 375, у тримались — 348 (детальніше ці результати в онлайн-режимі тут на «Карта громад: земельний мораторій»). 

Нагадаємо, проект №9355-5 розроблено Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин, його підтримали 231 народний обранець. Він був одним із вісімнадцяти, запропонованих Раді 20 грудня до голосування. Побачити порівняльний аналіз законопроектів про моратій в 2017-му та 2018 роках можна тут, а повний перелік – у розділі «Законодавство» на АgroРolit.соm тут.

Щодо продовження мораторію висловилася народний депутат (БПП), перший заступник голови парламенту Ірина Геращенко.

ВР, яка вважає своїм ключовим досягненням декомунізацію, проголосувала за введений Леніним принцип заборони на власність землі. Всі ці люди, які можуть вільно продавати свої квартири, машини, приватизовані за безцінь заводи й фабрики, акції, вважають селян кріпаками, тож знову заборонили їм вільно розпоряджатися землею, - зазначила Геращенко.

Геращенко зазначила, що насправді українські олігархи давно є латифундистами, які взяли землю в оренду на 49 років , експлуатують її нещадно й за безцінь. Це вони та міжнародні корпорації, які також, через різні схеми і СП, орендують українську землю, зацікавлені в відсутності ринку землі. 

Цікава статистика. У порівнянні з минулим роком, зменшилася кількість голосів депутатів, які підтримали мораторій – серед позафракційнийних, серед депутатів БПП, «Самопомочі», «Волі народу», «Відродження» й... навіть Опоблоку). Збільшилося – на 2 в «Батьківщині», на 5 – у Радикальній партії, на 14 – в НФ. Здрастуй, Ленін, гуд бай, декомунізаціє... І дякую всім, хто голосував проти чи утримався й не голосував. Особисто я не голосувала за цю комуністичну ганьбу. Це найганебніше рішення ВР за рік», - додала Геращенко.

Більше думок читайте у матеріалі AgroPolit.com - Без права на ринок: прихильники і противники зняття земельного мораторію.

 

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 грудня 2018
Згадати все: ТОП-10 подій в агросекторі за 2018 рік
Рік викликів і втрачених можливостей – таким став 2018-й для агросектору. AgroPolit.com проаналізував досягнення та провали і подає їх далі. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...