Депутати зобов’язали уряд подати до 1 березня 2019 року закон про ринок земель
Депутати зобов’язали уряд подати до 1 березня 2019 року закон про ринок земель

Верховна Рада зобов’язала Кабінет Міністрів України розробити і подати до 1 березня 2019 року закон «Про обіг земель». Про це повідомляє сайт «Економічна правда».

Нагадаємо, що AgroPolit.com спільно з громадським рухом (ГР) «Кріпак» презентував результати Всеукраїнського земельного опитування серед місцевих рад про необхідність зняття мораторію на продаж земель с/г призначення. Результати відображені у онлайн-форматі — це «Карта громад: земельний мораторій» (ви також можете проголосувати, перейшовши  вниз по карті і залишити свій голос в онлайн-опитуванні). Про це йдеться у матеріалі «Fata Morgana — марево про землю. Результати «референдуму» серед громад про зняття мораторію».

Нагадаємо, що парламент проголосував за продовження мораторію на землю на рік —  всього було зареєстровано 18 законопроектів. Порівняльний аналіз законопроектів про земельний мораторій 2017 і 13-ти за 2018 рік дивіться у графіці. Більше про найцікавіші новини з земельної теми читайте у спецтемі на AgroPolit «50 відтінків земельної реформи».

Повідомляється, що цей закон, відповідно до перехідних положень Земельного кодексу, є умовою для запуску ринку земель. Такий пункт передбачено законом, внесеним очільником аграрного комітету ВР Олександром Бакуменком.

Цей законопроект вносить зміни до перехідних положень Земельного кодексу, згідно з якими забороняється внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств.

Також не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності, а також які перебувають у власності громадян і юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Законопроектом передбачено, що Кабінет міністрів до 1 березня 2019 року має розробити і внести на розгляд парламенту проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, мораторій на продаж землі введений в Україні в 2001 році. Передбачалося, що він буде діяти до прийняття нового Земельного кодексу, однак парламент постійно подовжував його дію.

Зазначимо, що мораторій дозволяє власнику паю здавати його в оренду або передавати у спадок, але забороняє офіційно продавати земельну ділянку або передавати пай в заставу.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

21 січня 2019
Закон про ринок землі повинен бути максимально зрозумілим аграріям, – експерт
Закон про ринок землі в Україні повинен бути максимально зрозумілим аграріям. Про це заявив директор KPMG в Україні Максим Завальний виданню...
11 січня 2019
Порошенко підтримав скасування мораторію на землю після проведення земельної реформи
Президент України Петро Порошенко заявив про необхідність проведення в Україні земельної реформи, наслідком якої має стати відкритий ринок землі...
1 січня 2019
1 січня 2019 року набули чинності нові норми Податкового кодексу
1 січня 2019 року в Україні набув чинності бюджетоутворюючий закон № 2628-VIII  про зміни до Податкового кодексу. Він вводить деякі податки...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...