Видача держпідтримки прозорим господарствам сприятиме виходу агросектору «з тіні»
Видача держпідтримки прозорим господарствам сприятиме виходу агросектору «з тіні»

Видача держпідтримки прозорим господарствам сприятиме детінізації ринку. Про це розповів фермер Сергій Гнатюк, йдеться у матеріалі Kurkul.com «Про агродотації з перших вуст: досвід фермерів Черкащини». 

Нагадаємо, попередній аналіз (спецпроект «GoЗаАгроДотаціями») показав, що у серпні з бюджету було видано менше 10% держпідтримки. За оцінками експертів, з такими темпами вибрати їх усі до кінця року нереально, тому закладені суми пропонують перенести на 2019 рік, збільшивши держпідтримку до 12,4 млрд грн. Сьогодні 30-45% українських фермерів працюють у «тіні».

«Укрдержфонд підтримки фермерських господарств — це велике діло. У фонді завжди повинні бути гроші і щороку він має поповнюватися. Наприклад, я повернув сьогодні кошти — вони є у фонді, ними може скористатися хтось інший. Так можна збільшити кількість дрібних господарств, допомогти їм у розвитку, створити нові робочі місця для українців та отримати більше податків у бюджет», – вважає Гнатюк.

Фермер Олександр Скрипчинський, навпаки, вважає, що тільки контрольована фінансова допомога нічого не дасть. Він переконаний, що політика буває двох видів: пряника і батога. От мовляв, застосують «пряник» — дамо дотації. Але якщо не буде «батога», тобто того, хто контролюватиме всі ці грошові потоки, то який сенс усього?

Тобто воно повинно в комплексі працювати: треба допомагати, але треба й слідкувати, щоб ці гроші правильно йшли, всі структури платили податки. Коли буде робота лише в одному напрямку, то це не дасть позитивного результату. Якщо держава буде тільки «батогом», то теж не буде результату», – зазначає Скрипчинський.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...