Як зміниться держпідтримка фермерів у 2019 році: 7 меседжів Віктора Шеремети
Як зміниться держпідтримка фермерів у 2019 році: 7 меседжів Віктора Шеремети

Під час дискусійної панелі у рамках «ІнтерАгро 2018» AgroPolit.com послухав, як зміниться програма держпідтримки фермерів у 2019 році. 7 основних тез, які оприлюднив заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань фермерства Віктор Шеремета, AgroPolit.com опублікував у своєму спецпроекті «ТОП-7 меседжів Віктора Шеремети про держпідтримку для фермерів у 2019 році».

Нагадаємо, за результатами ж проведеного AgroPolit.com дослідження (у рамках  проекту «Абетка Агродотацій»)  #GoЗаАгроДотаціями, станом на 20 серпня 2018 року аграріям загалом виділено з бюджету 777,3 млн грн (із 6,3 млрд грн), тобто близько 11%. Раніше представники фермерів публічно заявили про зрив фінансування програми так званого «фермерського мільярду», а пізніше і саме Мінагро розписалося у неефективності своєї робот и у цьому напрямку. 

Шеремета зазначив, що наразі до порядку внесли дві зміни. Одна — це пряма підтримка на гектар, так само як в Європі €100 (3 тис. грн). Але завжди кажуть, що в нас були обмеження. Зараз це 20 га, тобто фермери можуть отримати 60 тис. грн державної підтримки. Це фермери, які створилися з 1 січня 2016 р, тобто новостворені господарства. Якщо ви завтра зареєструєтесь, попрацюєте, то зможете отримати цю допомогу і наступного року. Зміни будуть опубліковані завтра-післязавтра.

Наступний напрямок передбачає дотацію на члена фермерського господарства. Вона становитиме 5,5 неоподаткованих мінімумів заробітної плати, тобто 9,5 тис. грн на члена господарства. Це пряма підтримка, це дотація на працюючого, зареєстрованого члена господарства, але ця сума становить не більше ніж 30 тис., тобто 3 члени господарства отримують цю дотацію. Як правило, невеликі наші фермерські господарства мають у своєму складі не більше 3 членів, якщо більше, то отримують все рівно на 3 членів.

Також Шеремета розповів, на що піде «фермерський мільярд» у 2019 році.

200 млн грн — основна сума піде на кредити через держпрограму. На кооперативи — 100 млн грн, на насіння — 100 млн грн, 200 млн грн передбачено на сімейні фермерські господарства. Щодо техніки – де 15%, де 20% — компенсується із загального бюджету, 15% — з фермерського мільярду. Новостворений фермер отримуватиме 3 тис/га. Тут на наступний рік буде невелика сума, будемо дивитись. Якщо цього року новостворені всі використають кошти, то на наступний рік, можливо, більше буде — до 100 млн грн, - зазначив він.

Інші зміни стосуються нового порядку розподілу держпідтримки для фермерів, банківського кредитування, кооперації та дотацій на ВРХ. Детальніше ознайомитися із нововведеннями можна за посиланням.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

6 листопада 2018
Мінагрополітики втручається в роботу Асоціації фермерів – заява
Міністерство аграрної політики та продовольства України дестабілізує роботу громадської організації Асоціація фермерів та приватних землевласників...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...