Уряд передав об’єднаним громадам лише половину з 1,5 млн га державних земель
Іван Фурсенко перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад

Попри задекларований урядом України курс, процес передачі земель с/г призначення об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) у 2019 році не відбувається і, можливо, розпочнеться ближче до дати проведення виборів до Верховної Ради України.

За даними Держгеокадастру, у 2018 році Кабмін передав до власності 646 ОТГ (із запланованих 665) понад 1,5 млн га земель. Водночас, згідно з даними Державного реєстру речових прав, право комунальної власності було зареєстровано менш ніж на половину цих земель, а інша половина й досі юридично залишається у власності держави! Тож наразі земельна децентралізація наполовину відбулася на папері, а не насправді.

Читати до теми: «Фокуси» Держгеокадастру — що не так у «навколоземельному» відомстві?

Вказане пов’язано із вибірковим процесом проведення інвентаризації землі Держгеокадастром та неналежним чином оформлення документації на земельні ділянки, що передаються. Як відомо, договори оренди земельних ділянок, укладені органами Держгеокадастру, та документація з проведеної Держгеокадастром інвентаризації земель, які перейшли у комунальну власність, так і не передаються в громади. Поширеним явищем стали помилки під час формування земельних ділянок, що потребує переробки документації і внесення змін до кадастру. До того ж, громадам передані були не всі землі, навіть із земель сільськогосподарського призначення. Найчастіше господарські двори, які, згідно із законом, стали комунальною власністю всупереч законодавству, органи Держгеокадастру продовжують притримувати у своєму розпорядженні.

Читати до теми: Державний агрохолдинг «Україна» – чому с/г землі у підпорядкуванні Мінагро використовуються неефективно?

Ці проблеми мають системний характер та показують небажання політичної еліти і державних органів надавати громадам повноту повноважень. Землі передаються частково, а коли громади проводять інвентаризацію своєї території самостійно, виявляються нові земельні масиви, про які раніше державний орган ніби не знав. В окремих громадах захованих земель перебуває понад 2000 га, причому — це як сільськогосподарські землі, так і ліси.

До головних проблем необхідно віднести відсутність повноважень рад з управління землями в межах всієї території громади та невиконання з боку державних органів вимог законодавства з наповнення Державного земельного кадастру відомостями про всі земельні ділянки, зокрема, які містяться в архівних правовстановлюючих документах. Результати інвентаризації земель, проведеної Держгеокадастром за рахунок Державного бюджету, тобто всіх платників податків, переконливо свідчить, що Держгеокадастр не здатний забезпечити наповнення кадастру якісними даними згідно з наявними процедурами. Все частіше виконання землевпорядних робіт за державний кошт зводиться до формування закритих відомчих фондів документації, що гальмує проведення реформ. 

Читати до теми: Стратегія уряду управління державними землями: ключові тези

Відтак вказаний процес необхідно перевести з ручного режими на системний характер, з обов’язковою зміною національного законодавства й монопольних функцій Держгеокадастру, які породжують корупцію.

Місцеве самоврядування повинно отримати механізм планування своїх територій, отримати у власність землі за межами населених пунктів, а це не тільки сільськогосподарські, це й землі промисловості, лісові, землі, які належать Мінекології, Міноборони, Мінінфраструктури, Академії аграрних наук. Кожне з перелічених ЦОВВ у переважній більшості не має правоустановчих документів, землі не виділені в натурі, використовуються для вирощування сільськогосподарської продукції без сплати жодних податків і оформлення прав на оренду.

Читати до теми: Концепція вільного ринку сільськогосподарських земель: 4 варіанти законопроектів від аграрного комітету

Процес передачі ресурсів громадам можна розглядати в контексті запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Земельні ресурси надаватимуться в першу чергу місцевим жителям і виробникам, що значно підвищить рівень економічної активності селян.

Читати до теми: ТОП-10 подій, або Децентралізація «по-українськи». What is done за 4 роки?

Відтак, Всеукраїнська асоціація сільських і селищних рад звертатиметься до Верховної Ради 9 скликання припинити корупцію і рейдерство та поставити крапку в земельних дерибанах, які ми спостерігаємо багато років.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

19 липня 2019
Назвали п'ять схем капіталізації сільськогосподарських угідь
Україна володіє близько 10,4 млн га (мінус 1,5 млн га переданих ОТГ). Із них 3,2 млн га — в постійному користуванні...
10 липня 2019
Іван Фурсенко: Дострокові місцеві вибори у 2019-му стануть помилкою, яка відкине країну назад
На шпагаті регіони та все місцеве самоврядування. Це основні 5-річні здобутки розпіареної децентралізації та зміни адміністративного-територіального...
3 липня 2019
Уряд запускає механізм примусового об’єднання в громади на базі міст — документ
Уряд пропонує надати право автоматично утворювати об’єднані територіальні громади (ОТГ) лише містам і районним центрам, а села та селища у...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...