Чотири ремарки до підписаного Президентом соєво-ріпакового закону
Михайло Соколов, заступник голови Всеукраїнської аграрної Ради

Сьогодні стало відомо, що Президент, нарешті, підписав закон №2440-VIII (законопроект №7403-д), яким відновлюється відшкодування ПДВ с/г виробникам при експорті вирощених ними сої і ріпаку.

Здавалося б, треба кричати УРА!!! Ось він - благополучний фінал важкої, а іноді й виснажливої 9-місячної боротьби за те, щоб справедливість перемогла: щоб закон був один для всіх, а не збагачував одних гравців ринку (переробників) за рахунок інших (с/г виробників)…. Для нашої організації і мене особисто все начебто добре, але чомусь цього ранку я бурхливої радості не відчув, і ось чому.

Читати до теми: Все буде ПДВ — як парламент забрав у малих аграріїв 10 млрд грн і віддав багатим

1. Озираючись назад, на те, скільки довелося докласти зусиль для того, щоб домогтися елементарної справедливості і дотримання Україною взятих на себе зобов'язань (наприклад, в межах 112 Директиви ЄС про ПДВ), мені стає страшно.

Страшно від того, що для нас вже є буденною ситуація, коли національний парламент може буквально за кілька годин з порушенням власного Регламенту запхати у другому читанні в законопроект абсолютно безчесну норму, що має одну мету - збагатити одних за рахунок інших, чого взагалі податковий кодекс робити не повинен.

Страшно від того, що ані у більшості народних депутатів, ані у більшої частини суспільства подія не викликала жодного бурхливого протесту. Для всіх нас такі речі стали просто рутиною. Як на рутину перетворилися нескінченні повідомлення про рейдерські захоплення підприємств, врожаю, необґрунтовані претензії податківців і так далі і тому подібне. Ми просто фізично не можемо гостро емоційно реагувати на всі ці обурливі речі, бо вони відбуваються постійно і стали частиною нашої повсякденної реальності. У свою чергу, відновлення справедливості починає виглядати як аномалія, а не як загальне правило. І схоже, як співав Висоцький, «ми давно живемо».

Дивитися до теми інфографіку: Результати голосування аграрних депутатів за збитки на 10 млрд грн для дрібних виробників - детальний список

2. Справедливість хоч і відновлено, але не зовсім і не до кінця.

Річ у тому, що ПДВ буде відшкодовуватися тільки в тому випадку, якщо сою та ріпак експортує сам с/г виробник. Якщо ж ці культури експортує посередник, який купив їх у с/г виробника, то йому ПДВ відшкодовуватися не буде. Це означає, що справедливу ціну за свою продукцію отримають лише ті, хто в силу своїх розмірів може експортувати продукцію самостійно, а це середні й великі господарства. Малі господарства через невеликий розмір партій самостійно експортувати свою сою не зможуть, а значить, будуть змушені продавати сою за заниженою ціною.

Яким буде ціновий дисконт - покаже час, і ми про нього обов'язково розповімо, ясно одне - він буде, а значить, ми дискримінуємо тих самих малих фермерів, про всебічну підтримку яких постійно заявляє уряд. Також ми (саме ми, бо ми всі відповідаємо за те, кого обрали) позбавляємо частини вже побудованого і налагодженого бізнесу трейдерів, які власне і купували сою у аграріїв всередині країни. Хоча вони й іноземні, і існує думка, що дбати про дотримання їхніх інтересів національним політикам не личить, мені здається, що це несправедливо і нерозумно. Таким чином ми знижуємо привабливість нашої країни як місця для інвестицій і створення нових бізнесів.

Читати до теми: Фермери проти олігархів. На чиєму боці буде влада в «олійних війнах»?

Парадоксально, але в описаній дискримінації малих фермерів є і свого роду «історична справедливість», бо саме Асоціація фермерів і приватних землевласників, яка заявляє про те, що представляє інтереси малих фермерських господарств, нічого не зробила для того, щоб відшкодування ПДВ при експорті сої було відновлено. У сказаному легко переконатися, якщо просто подивитися за видачею Гугла на те, хто звертався до уряду, Президента, депутатських фракцій, організовував акції протесту, робив публічні заяви, давав коментарі ЗМІ. Ми знайдемо там представників усіх найбільших аграрних асоціацій, крім Асоціації фермерів і приватних землевласників.

Сказане виглядає удвічі дивніше, якщо врахувати що та сама ВАР й інші члени Всеукраїнського Аграрного Форуму, як і народні депутати, які підтримали аграріїв ,наполягали на ухваленні законопроекту №7403-2, який пропонував відновити відшкодування ПДВ при експорті сої всім. Іншими словами, практично не маючи в рядах своїх членів малих фермерських господарств, боролися за їхні інтереси, а їхня «рідна» асоціація - ні. Ми витрачали на захист інтересів малих фермерів внески наших членів - середніх аграрних підприємств, а Асоціація фермерів нічого такого не робила. Єдиною асоціацією, яка має серед своїх членів малі фермерські господарства і при цьому боролася за відновлення відшкодування ПДВ усім, виявився Аграрний союз.

Читати до теми: 18 млрд грн на кону, або Чи відправить парламент дрібних виробників сої та ріпаку в глибокий фінансовий нокаут?

3. Законопроект №7403-д був ухвалений ВРУ у другому читанні і в цілому 22 травня і, згідно з Конституцією, мав бути підписаний Президентом протягом 15 днів. Був же він підписаний тільки вчора. В результаті аграрії зазнали істотних збитків, бо протягом всього літа не могли укладати форвардні контракти на постачання сої через відсутність розуміння того, що буде з відшкодуванням і, таким чином, отримувати кошти для фінансування збиральних робіт, а також закупівлі матеріально-технічних ресурсів для майбутньої посівної кампанії.

Навіщо було потрібне таке зволікання з підписанням, яке, підкреслюю, є прямим порушенням Конституції, я особисто не розумію.

Читати до теми: Порошенко три місяці «блокує» підписання соєво-ріпакових правок — звернення

4. Одночасно з доброю новиною про підписання закону 2440-VIII (колишній законопроект №7403-д) аграрії дізналися про черговий наїзд на їхні інтереси. З невідомих причин ДФС останніми днями блокує вихід у море суден із зерном. В результаті як портові, так і лінійні елеватори виявилися заповненими пшеницею, а закупівельні ціни на неї миттєво впали з $210 за тонну до $180 - трейдерам немає сенсу її купувати, оскільки вони фізично не можуть її відвантажити, та й потужності під зберігання закінчуються. Більш того, виникла загроза втрати врожаю інших культур, які зараз починають збирати. Вони повинні були завантажуватися на місце вже відвантаженої пшениці, а тепер через проблеми з її експортом може статися так, що зберігати, наприклад, кукурудзу (а в Україні очікується рекордний врожай цієї культури) буде просто ніде.

Єдиним поясненням таких дій ДФС, що змогли придумати аграрії, є те, що таким чином уряд вирішив стримати зростання цін на пшеницю всередині України, незважаючи на загальносвітовий висхідний тренд, щоб напередодні виборів не допустити подорожчання хліба. Коротше, як завжди, змусити аграріїв поділитися тепер вже з виборцями чесно заробленими грошима.

Відео до теми:

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 березня 2019
Наслідки «соєвих правок» — чи почують депутати експортерів?
У загальній посівній площі частка олійних культур, передусім соняшнику, а також сої та ріпаку, динамічно зростала, сягнувши у 2017 році близько 40%....
30 серпня 2018
Порошенко підписав закон про «соєві правки»
Президент України Петро Порошенко підписав закон №7403-д про «соєві правки». Про це повідомила прес-служба Всеукраїнської аграрної ради. ...
28 серпня 2018
Нардеп назвав дату, коли Порошенко підпише закон про «соєві правки»
Президент України Петро Порошенко пообіцяв підписати законопроект №7403-д про «соєві правки», який дасть агровиробникам можливість...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...