Наслідки «соєвих правок» — чи почують депутати експортерів?
Ірина Душник, виконавчий директор Комітету олійних та зернових культур Європейської Бізнес-Асоціації

У загальній посівній площі частка олійних культур, передусім соняшнику, а також сої та ріпаку, динамічно зростала, сягнувши у 2017 році близько 40%.  Однак ситуація з експортом сої та ріпаку, які є одними з найбільш експортно-орієнтованих культур, почала негативно змінюватися в останні роки. Причиною стало те, що у грудні 2017 року Верховна Рада України прийняла так звані «соєво-ріпакові правки», які позбавили виробників та експортерів права отримувати державну фінансову підтримку через механізм відшкодування ПДВ при експорті сої (з 01.09.2018 до 31.12.2021) та за експорту насіння ріпаку (з 01.01.2020 до 31.12.2021). А з 1 вересня 2018 року почали діяти додаткові норми, запроваджені Законом 2440-VIII, якими було повернуто право відшкодовувати ПДВ, але лише для підприємств-виробників, які самостійно вирощують вищевказану продукцію на сільськогосподарських землях. Компанії-експортери, які не мають статусу сільгоспвиробника, так і залишилися поза системою відшкодування ПДВ, що фактично виштовхнуло їх із ринку, а сам ринок зробило менш конкурентним.

Ситуація з експортом сої та ріпаку сьогодні

За словами експертів Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес-Асоціації, загалом із початку сезону 2018/19 експорт української сої скоротився майже вдвічі та став мінімальним за останні п'ять років. Очевидним є зниження як обсягів експорту, так і кількості компаній-експортерів. Представники бізнесу зазначають, що без відшкодування ПДВ експорт олійних фактично втрачає свій економічний сенс, саме тому багато трейдерів-експортерів вже сьогодні опинилися поза ринком і не мають стимулу закуповувати й реалізовувати сою за кордон, що, відповідно, є причиною зниження експортного попиту на зазначену культуру з України.

Читати до теми: 18 млрд грн на кону, або Чи відправить парламент дрібних виробників сої та ріпаку в глибокий фінансовий нокаут?

З огляду на той факт, що олійножирова галузь України переробляє тільки 27% виробленої сої і 7% виробленого ріпаку, фермери, які вирощують сою та ріпак, змушені будуть скоротити посіви цих культур, під які нині задіяно значні площі. Це призведе до зниження виробництва цих культур. Сою і ріпак можуть «викреслити» з сівозміни, а зменшення кількості культур у сівозміні несе загрозу поступового виснаження ґрунтів.

Соя та ріпак українського виробництва мають стабільно високий попит на високомаржинальних ринках ЄС. Але зниження експорту даних культур призведе до того, що наші європейські партнери змушені будуть віддати перевагу поставкам цих культур з інших регіонів, таким чином ми можемо втратити ринок ЄС.

Наступаємо на одні й ті ж граблі

Варто зазначити, що в жовтні-грудні 2014 року в Україні уже діяла подібна система вибіркового відшкодування ПДВ. Це призвело до того, що, за оцінками експертів аграрного ринку, відшкодування ПДВ за зазначений період одержали лише близько 500 компаній, що становило на той момент (2014 рік) приблизно 1% від кількості фермерських господарств. До того ж одержувачами ПДВ виявилися найбільші українські агрохолдинги, тоді як більшість фермерів та міжнародних трейдерів понесли значні збитки через неможливість відшкодовувати ПДВ.

Де шукати вихід

Наразі у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур: основний — №10027, а також два альтернативних — №10027-1 та №10027-2.

Законопроектами №10027 та №10027-1 пропонується відновити відшкодування ПДВ при експорті олійних культур (сої та ріпаку). Єдина різниця між ними – дата введення в дію, зокрема, якщо основний законопроект №10027 передбачає відновлення відшкодування на наступний день після його прийняття та підписання. Водночас, законопроектом №10027-1 пропонується відновити відшкодування ПДВ при експорті олійних культур (сої та ріпаку). Зміни передбачають перенесення кінцевого терміну дії тимчасового звільнення від відшкодування ПДВ за експорту сої з 31 грудня 2021 на 1 вересня 2019 року, тобто відновити відшкодування на сою з початку вересня цього року, скасовуючи тимчасову заборону на відшкодування ПДВ при експорті ріпаку. Обидві законодавчі ініціативи спрямовані на відновлення справедливих умов оподаткування та добросовісної конкуренції на аграрному ринку, на які чекає зернова бізнес-спільнота. Підхід, запропонований законопроектом №10027-2, на жаль, не вирішує питань неправомірного обмеження права певних категорій суб’єктів господарювання на відшкодування ПДВ при експорті, а отже й не відновлює захист законних інтересів суб'єктів господарювання, які вирощують олійні культури (сою, ріпак).

Читати до теми:  Від скасування експортного ПДВ на олійні агробізнес очікують щорічні збитки у розмірі 51-59 млрд грн

Підсумовуючи, хочеться зазначити, що такі норми, які є сьогодні, суперечать частині третій статті 42 Конституції України, відповідно до якої держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, а також не допускається неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція та Директиві Ради ЄС №2006/112/ЄС від 28 листопада 2006 року про спільну систему податку на додану вартість, яка не передбачає обмеження права певних категорій суб’єктів господарювання на відшкодування ПДВ за здійснення експортних операцій. Відповідно, представники Комітету Асоціації наголошують на важливості невідкладного прийняття законодавчого рішення про відновлення відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку й підтримують законопроекти №10027, №10027-1, які дозволили б відновити справедливу конкуренцію на аграрному ринку.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 квітня 2019
Експортний компас України направлений на «Піднебесну», або Китай під прицілом експортерів
Незважаючи на зміну клімату, аналіз динаміки виробництва зернових свідчить про те, що показник врожайності в Україні продовжує зростати. Причин цьому...
15 лютого 2019
Уряд закликали відновити справедливі умови оподаткування для виробників сої та ріпаку
Зернова бізнес-спільнота закликала підтримати законопроект №10027, який було зареєстровано у Раді минулого тижня, та відновити справедливі умови...
13 лютого 2019
Через «соєві правки» аграрії втрачають $10 на кожній тонні реалізованої сої
Український малий та середній аграрний бізнес втрачає більш ніж 10 доларів на кожній тонні реалізованої сої в результаті соєвих правок, які...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...