Порошенко три місяці «блокує» підписання соєво-ріпакових правок — звернення
Порошенко три місяці «блокує» підписання соєво-ріпакових правок — звернення

Президента України Петра Порошенка просять терміново підписати законопроект №7403-д, який убезпечить аграріїв від 16 млрд грн збитків. Про це йдеться у зверненні на ім'я Президента, підписаному депутатом від Самопочі Іваном Мірошніченком, який є у розпорядженні AgroPolit.com.

Нагадаємо, що законопроект був прийнятий парламентом ще 22 травняАгробізнес вже звертався до Президента з проханням підписати законопроект на «40 день блокади». Зверталися з резолюцією до Порошенка й учасники Антирейдерського форуму.

У своєму зверненні нардеп нагадав, що саме Порошенко розділив стурбованість аграріїв, коли в них у бюджетну нiч депутати забрали з кишенi близько 16 млрд грн щороку та переклали в кишенi десятків переробникiв.

«Ніхто ж не проти підтримки переробників, але не за рахунок товаровиробників, і чому лише в олійно-жировій галузі. Скасування відшкодування експортного ПДВ для аграрiïв наприкінці 2017 року – це безпрецедентна, лобiстська, дескримiнацiйна норма, яку прийняли в бюджетну ніч з рядом порушень (процедури голосування законів та навiть – мiжнародних угод)», - зазначив Мірошніченко.

Податковий комітет розробив свій законопроект №7403-д. У результаті парламентарі погодилися на цей компроміс «меншого зла» і проголосували за нього.

«Однак Ви не підписуєте навiть цей документ. Час затягування працює проти виробника та всіх учасників ринку. Втрати вже несуть фермери, бо проблемi вже рiк. Зло зробили декiлька людей за 1 годину під час голосування за бюджет 2018 року вночi, а виправляти доводиться десяткам тисяч людей: депутатам, обласним радам, асоцiацiям вже майже рік. За цей час неодноразово провідні аграрні асоціації, учасники профільних форумів, а також і народні депутати, зверталися до Вас із проханням підписання цього законопроекту. Однак звернення, мабуть, не доходять, а проект або «випав» із Вашого поля зору, або сильне лобі заважає його пiдписати», - додав нардеп.

Мірошніченко закликав Президента терміново дати відповідь усім аграрiям та учасникам ринку, включно з мiжнародними ринками. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

8 лютого 2019
У 2018 році виробництво сої в Україні зросло на 14%, – Держстат
У 2018 році в Україні зібрано 4,46 млн т сої, що на 14,4% більше, ніж 2017-го. Про це повідомляє...
16 жовтня 2018
Експорт ріпаку може зрости на 13%, – аналітик
Український ріпак у новому 2018/19 маркетинговому році має потенціал експорту на рівні 2,4 млн т, що на 13% більше, ніж у попередньому сезоні. Про це...
31 серпня 2018
Через повернення відшкодування ПДВ за експорт олійних ціна на сою може впасти
 Підписання  Президентом України «олійних правок» може призвести до того, що ціна на олійні на внутрішньому ринку може...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...