Зерно  і люди: три «правки» бізнесу до зернового Меморандуму Максима Мартинюка
Зерно  і люди: три «правки» бізнесу до зернового Меморандуму Максима Мартинюка

Уряд, зернотрейдери та аграрні асоціації устаканюють фінальний варіант зернового меморандуму на новий маркетинговий рік (МР). Повний його текст дивіться нижче разом з додатком. Як повідомили AgroPolit.com власні джерела на ринку, тритижневі дискусії з цього питання закінчаться до кінця цього тижня – попередньо на п’ятницю заплановано підписання. Така поспішність з офіційним оформленням документу викликана тим, кажуть джерела AgroPolit.com, що у вересні Мінагрополітики запровадить новий Держстандарт на пшеницю. За нашими даними, в результаті цього кількість класів пшениці скоротиться з нинішніх 6-ти (5-ть продовольчої та 1 фуражна) до 4-х (3 продовольча і 1 фуражна). Трейдери та елеваторники хочуть чітко розуміти зміну правил, аби уникнути при перевалці проблем з перекласифікацією та зберіганням зерна на елеваторах, аби застрахуватися від зриву експортних контактів та штрафів по затримках їх виконання.

Читати до теми: Мінагрополітики та трейдери погодили план з експорту зернових — 2017 документ

З історії питання. Підписувати зернові меморандуми в офіційній пафосній обстановці в стінах Мінагро чи УЗА – практика не нова, а багаторічна. Направлена вона на страховку для уряду від того, аби Україна не лишилася без продовольчої пшениці на рік. Тож у документі трейдерам де-факто малюють червону лінію експорту на новий МР по зернових, за яку не можна ступати – інакше в уряду спрацьовує сигнальна «сирена». А там можуть бути непопулярні методи.

Що пропонується цього року в меморандумі? Такий орієнтовний річний обсяг експорту продпшениці – 8 млн т. 

Що каже Мінагрополітики? Урожай пшениці в Україні в 2018 році очікується на рівні 24 млн т (зібрано – 21,7 млн т), з них 13 млн т – продовольчої. Внутрішня потреба у продовольчому зерні – 4,5 млн т. За даними аналізу Держспоживслужби та інституцій у структурі НААН, співвідношення «продовольче зерно/фураж» в урожаї пшениці 2018 року становитиме 55/45.

Що турбує трейдерів? За нашими даними, зерновий бізнес хоче почути від Мінагрополітики чітку позицію по ряду питань.

Перше – як працюватиме новий держстандарт по пшениці. Як пояснив AgroPolit.com президент УЗА Микола Горбачов, завезене на елеватори зерно з поля доведеться перекваліфікувати за новим стандартом.

Це технічна проблема і з проблема з обліком. Все це не так просто зробити, як здається на перший погляд. Тому ми і хочемо отримати від Мінагрополітики ці стандарти як можна швидше. не чекаючи старту нового сезону… Відмінність нового стандарту полягає у методології визначення якості та розподілу по класах пшениці. Це об’ємний процес. Пшеницю мірятимемо за новим методом і вона залежно від цього відноситиметься до одного з 4-х класів», – каже він.

Основний виклик для трейдерів через це у наступному, пояснює президент УЗА: «Найбільше питання – це яким чином враховувати зерно на елеваторах. А це важливо, щоб забезпечити нормальну роботу відвантаження та навантаження зерна на елеваторах у портах. А це важливо, щоб не збивався графік відвантаження та завантаження на експорт у портах».

Втім це не все. Неофіційно учасники зернового ринку розповіли AgroPolit.com й інші вимоги.

Друга – бізнес хоче бачити у меморандумі більш чітко виписаний механізм попередження від держави про можливу зупинку чи обмеження експорту (наразі про такий крок уряд має попередити трейдері за 30 днів), а також – отримати гарантію, що в разі закриття вихід на зовні буде табу для всіх, в тому числі, й для державних зернотрейдерів (ДПЗКУ та Аграрного фонду).

Третє – у зернотрейдерів все одно лишається питання чи не виникне ситуація, коли при зміні Держстандарту по пшениці «під шумок» у меморандум включать пункт про те, що під 8 млн т потрапляє продовольча та фуражна пшениця.

Як розповів нам один з підписантів меморандуму з боку бізнесу, наразі ЄБА та УЗА наполягають на включенні до нього пункту, де б чітко було прописано – експорт (8 млн т продовольча пшениця та 8 млн – фуражна). Втім Мінагрополітики в такому варіанті не хочуть візувати документ і наполягають тільки на продовольчій. «Бізнес проти і готує свої аргументи з розрахунками і готові чекати навіть ще тиждень, але у аграрному відомстві чомусь «загорілися» підписати меморандум до кінця тижня», - говорить джерело AgroPolit.com. Офіційно цю позицію нам не підтвердили в УЗА. Втім наше джерело стверджує, що довкола цього зараз точиться дискусія.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

22 лютого 2019
Олександр Солонтай: Саме Гройсман є реальним аграрним міністром в уряді
У президентських перегонах братиме участь два аграрії із 44-х зареєстрованих ЦВК кандидатів. Втім, це не означає, що лише вони репрезентують інтерес...
14 лютого 2019
Коней на переправі замінили. Чому Максим Мартинюк самоліквідувався з Мінагро?
Самовідвід в. о. міністра аграрної політики та продовольства Максима Мартинюка не став неприємною несподіванкою для ринку. Ще рік тому фермери...
21 серпня 2018
Три новорічні «подарунки» для агробізнесу: аналіз законопроекту, підписаного Порошенком
Що означає для агробізнесу підписаний Петром Порошенком законопроект №6049-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...