В Україні зміняться вимоги до зерна пшениці
В Україні зміняться вимоги до зерна пшениці

В Мінагрополітики спільно з технічним комітетом стандартизації, представниками галузевих асоціацій та української науки за підтримки проекту IFC Реформування інвестиційного клімату розпочато перегляд державного стандарту на пшеницю ДСТУ 3768:2010 Пшениця. Технічні умови. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Нагадаємо, Мінсільгосп США знизив прогноз виробництва зерна в Україні.

Стандарт є одним із ключових документів, який встановлює вимоги до зерна пшениці на українському зерновому ринку. Вперше широке обговорення ключових змін у стандарті відбулося під час засідання робочої групи з питань функціонування ринку зерна.

Рішення щодо перегляду стандарту зумовлене необхідністю його оновлення — для оптимізації процесів виробництва, зберігання та переробки зерна пшениці. При цьому обов’язковим за опрацювання нової редакції є збалансування та врахування інтересів вітчизняного виробника, борошномельної та хлібопекарської галузей, а також створення сприятливих умов ведення бізнесу і міжнародної торгівлі», — прокоментувала заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

В рамках роботи над стандартом наразі розглядаються пропозиції щодо зменшення кількості класів непродовольчого зерна, а також обговорюється коригування окремих показників якості пшениці, наближення до міжнародних вимог до пшениці.

Оновлена версія документа в цілому буде орієнтована на врахування потреб зернового ринку, зокрема, виробників збіжжя, переробної галузі та компаній, які здійснюють торгівлю зерном. Перший розгляд тексту документу відбудеться на засіданні ТК 170 "Зернові культури та продукти їхньої переробки" у вересні цього року. 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

13 серпня 2018
Світові ринкові тенденції сприяють росту цін на українську пшеницю
Ціни на світову і українську пшеницю зростають. Про це повідомляє сайт Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ). Нагадаємо, що Міністерство...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...