7 аграрних ринків під прицілом Антимонопольного комітету – від олігополій до конкуренції
7 аграрних ринків під прицілом Антимонопольного комітету – від олігополій до конкуренції

Антимонопольний комітет України (АМКУ) підбив підсумки діяльності за 2017 рік. Як і минулого року, у фокусі комітету опинилися основні споживчі ринки харчових продуктів. Із семи досліджуваних ринків три виявилися з ознаками олігополії (ринок м’яса птиці, курячих яєць та олії соняшникової рафінованої бутильованої). Решта 4 – з конкурентною структурою (ринок гречаної крупи, хліба, солі та цукру). AgroPolit.com розглянув звіт АМКУ та виніс найцікавіше.

Попередній аналіз звіту АМКУ за 2016 рік на основних агроринках читайте у матеріалі «Аграрні олігополії».

Читати до теми: Юрій Терентьєв: Українцям терміново потрібне щеплення для розвитку конкурентоспроможності.

Олігопольні ринки

Ринок м’яса птиці

Комітет проводить дослідження загальнодержавного ринку м’яса курячого, оскільки саме воно становить 90% у загальному обсязі реалізації м’яса. За обсягами реалізації м’яса курячого найбільшими учасниками ринку є: ПАТ «Миронівський хлібопродукт» 38%, ТОВ «Комплекс Агромарс» 12%, ТОВ «Агро-Овен» 6%. Середнє арифметичне зростання вартості курятини за січень-грудень 2017 року становить 28,41% (за даними ДССУ). Наразі комітет перевіряє діяльність учасників загальнодержавного ринку м’яса курячого на предмет дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції. Нагадаємо також, що виробників м’яса птиці запідозрили у змові.

Читати до теми: Половину ринку курячого м'яса в Україні тримають кілька компаній. 

Основні проблеми ринку:

  • Експортоорієнтованість учасників ринку (за січень-грудень 2017 року +12% порівняно з таким же періодом 2016 року), що може зменшувати пропозицію на внутрішньому ринку та призводити до збільшення цін.
  • Споживачі у разі нестачі або високих цін на м'ясо свинини, яловичини переключаються на споживання більш дешевого курячого, чим спричинятимуть значне збільшення попиту, який неможливо забезпечити в короткі терміни.

Ринок яєць курячих

Структура ринку є наближеною до олігополії, але конкурентною. Комітет здійснює дослідження ринку на предмет дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції у зв’язку з ціновим коливаннями на ринку.

Читати до теми: Три вітчизняних виробники яєць займають 46,6% ринку. 

За обсягами виробництва яєць курячих основними учасниками ринку є:

  • група компаній ПАТ «Агрохолдинг «Авангард»;
  • група компаній «Ovostar Union»;
  • група компаній «Інтер-Агросистеми»;
  • група компаній «Ландгут-Україна»;

Сукупна частка трьох найбільших промислових груп учасників ринку становила 46,61%.

Основні проблеми ринку:

  • Вплив зовнішніх чинників;
  • Сезонні коливання попиту та пропозиції та, відповідно, цін на продукти;
  • Зростання цін на енергоносії та інші складники собівартості впливають на ціну реалізації;

Ринок олії соняшникової рафінованої бутильованої

Україна є світовим лідером виробництва соняшнику та соняшникової олії, посідаючи перше місце з часткою 54% світового експорту соняшникової олії. Олійно-жировий комплекс є однією з найбільших галузей харчової промисловості України, на яку припадає до 10% виробленої харчової продукції.

Основними учасниками ринку є такі суб’єкти господарювання (сукупна частка виробництва понад 56%):

ДП ІІ «Сантрейд» з часткою 21%;

ТОВ «Кернел-Трейд» з часткою 35%;

Читати до теми: Все буде ПДВ — як парламент забрав у малих аграріїв 10 млрд грн і віддав багатим

Конкурентні ринки

Вони є загальнодержавними, міжрегіональними та/або регіональними.

Ринок гречаної крупи

Згідно із текстом звіту, монопольних утворень на ринку гречаної крупи не виявлено. Частки найбільших виробників крупи гречаної становлять близько 10-12% щодо кожного, ринок оптової і роздрібної торгівлі є конкурентним.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, у 2016/2017 рр. валовий збір зерна гречки становив 176 тис. т. Враховуючи запаси на початок цього періоду, пропозиція ринку становить 190 тис. т, що забезпечить потребу ринку і дозволить сформувати запаси на кінець цього періоду в обсязі 24 тис. т.

За попередніми висновками, внаслідок одночасного скорочення площ посіву гречки протягом 2014-2015 років та зменшення обсягів імпорту, пропозиція зерна гречки на ринку була обмежена. За даними ДССУ, площу посіву гречки у 2017 році було збільшено до 154 тис. га, що на 20,3 тис. га більше від показника минулого року.

Читати до теми: Гречка в Україні за рік подешевшала на 36%

Основна проблема ринку:

Виникнення тимчасового дефіциту гречки за умов скорочення посівних площ, при зміні зовнішньої кон’юнктури ринку тощо.

Шляхи її вирішення:

  • Надання пропозицій МінАПК та іншими центральними органами виконавчої влади щодо здійснення заходів із прогнозування зменшення обсягів пропозиції;
  • Створення системи показників, контроль яких дозволить прогнозувати виникнення проблемних питань щодо вирощування гречки.

Ринок хліба

Ринки хліба є міжрегіональними та/або регіональними внаслідок обмеженого терміну реалізації хліба (до 3х діб). Плече доставки – в середньому до 150 км, що пов’язано зі значними транспортними витратами. Конкуренція за споживачів підсилюється власним виробництвом хліба торговельними мережами. Структура ринку є конкурентною.

Читати до теми: Ціна українського хліба в 2018 році постійно зростатиме

Основні характеристики ринку:

  • Стабільний попит.
  • Значна тіньова частина, що не підпадає під державний статистичний облік.
  • Власне виробництво супермаркетів та невеличкі пекарні, які не потрапляють під облік, але впливають на конкуренцію.
  • Велика кількість артикулів та найменувань ускладнює визначення товарних меж ринку.

Комітет здійснює дослідження ринку на предмет дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

Ринок цукру

Структура ринку цукру в Україні є наближеною до олігополії, але конкурентною. Сумарна частка трьох найбільших виробників перевищує 43%, а семи найбільших – 54%. Частка групи компанії «Астарта-Київ» на ринку цукру становить 28%.

Читати до теми: У 2018 році «Укрцукор» прогнозує обсяг інвестицій у цукрову галузь в $1 млрд

Частка найбільших виробників на ринку цукру:

  • ТОВ «Астарта-Київ» 28,3%
  • ТОВ «Радехівський цукор» 7,8%
  • ТОВ «Продовольча компанія «Поділля» 7,8%
  • ТОВ «Продовольча компанія «Зоря Поділля» 7,1%

Ринок солі

Під час розслідування справи за ознаками зловживання домінуючим становищем ДП «Артемсіль» досліджено ринок солі для промислового переробляння і ринок солі кухонної.

Читати до теми: В «Артемсіль» розпочали випуск очищеної солі європейського рівня

Виявлено в ході дослідження, що ДП «Артемсіль»:

  • Встановлювало різні ціни до рівнозначних угод із застосуванням знижок дилерам, які не виконували договірні зобов’язання і не відповідали вимогам «Положення про дилера ДП «Артемсіль»
  • Відмовляло суб’єктам господарювання в укладанні прямих договорів на поставку солі за відсутності постачальників солі за прямими договорами.

На ринку солі кухонної, крім ДП «Артемсіль», здійснюють діяльність з виробництва солі кухонної ТОВ «Руссоль-Україна» (частка якого дорівнює 16,3% ринку) і ДП «Солевиварювальний дрогобицький завод» та інші, частка яких менша за 1%.

Підготувала Анастасія Гончар для AgroPolit.com

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 березня 2018
Органічний ринок в Україні — аналітика
Органічний ринок в Україні постійно розвивається. Завдяки розмірам країни (603,600 км2, зокрема 42,7 млн га сільськогосподарських земель (за даними...
3 січня 2018
Названо перспективний ринок для українського аграрного експорту
У 2017 році, який став Роком Японії в Україні, стартував довгостроковий проект, головною метою якого є стале збільшення обсягів експорту української...
29 вересня 2017
Названо перелік монополістів та олігополій на основних аграрних ринках
Український аграрний ринок не монополізований, але в окремих його сегментах є велика концентрація великих гравців і спостерігаються окремі...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...