Свинини не їсти, молока не пити!
Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України

Таке правило, притаманне під час посту, дуже скоро стане постійним в Україні. 27 лютого, у ВРУ до порядку денного було внесено розгляд законопроекту №7489 від 16 січня 2018 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності».

Дану ініціативу депутати загорнули в гарний фантик. Для загалу основною метою цього документу є попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, а також підвищення відповідальності операторів ринку щодо забезпечення простежуваності й безпечності харчових продуктів. Але яка ж начинка в цієї цукерки?

Читати до теми: «Селянські» молоко і м’ясо до стандартів не дотягують, але без них — ніяк

Насправді ж в Україні банально хочуть заборонити закупівлю домашнього м’яса. Законопроект №7489 передбачає введення вже з 1 січня 2020 року заборони використання м’яса та інших продуктів забою, отриманих у результаті забою не на бойні, яка має експлуатаційний дозвіл. Селянам пропонують здійснювати забій тварин не самостійно, а на сертифікованих пунктах забою. Заборона не стосується лише випадку власного споживання такої продукції. Тобто, вже менш як за два роки українці не зможуть вільно продавати м’ясо, яке самі ж виробили. За великим рахунком, національний продукт може зникнути з наших столів, а на ринку залишиться лише «смачна паперова закордонна продукція».

Водночас, чинний ЗУ «Про основі принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає введення цієї заборони з 1 січня 2025 року і дозволяє реалізацію м’яса на агропромисловому ринку кінцевому споживачеві в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

Читати до теми: Дотації та їх наслідки

Як і все в цьому світі, медаль має дві сторони. З одного боку, дійсно, на сьогодні ми маємо ситуацію, коли такі небезпечні хвороби тварин, як АЧС, стрімко поширюються Україною. В зв’язку з цим, питання харчової безпечності м’яса стоїть дуже гостро. Понад те, рухаючись у напрямку ЄС, ми повинні забезпечити високі стандарти якості нашої продукції, адже погоджуюсь, що забій, проведений на приватних подвір’ях, не дозволяє дотриматися високих санітарно-епідеміологічних вимог. Це можливо лише на спеціально облаштованих забійниках. Сьогодні нам вкрай потрібен дієвий державний контроль, а система простежуваності повинна стати ефективним засобом захисту споживача.

А з іншого боку, законопроект №7489 фактично закриває ринок реалізації м’яса приватним домогосподарствам. Така ситуація відбувається вже не вперше. Обурення людей і справжню паніку серед населення викликала попередня заборона влади на закупівлю домашнього молока, оскільки воно є молоком другого сорту, а відповідно — низької харчової якості.

Як бачимо, держава систематично забирає в людей можливість заробітку, а потрібно враховувати і той факт, що подібна торгівля дуже часто є основним і єдиним засобом виживання селянської сім’ї. Натомість нічого не пропонується взамін. І, як наслідок, приватні домогосподарства лишаються ні з чим.

Читати до теми: Експорт української аграрної продукції у 2017 році

Вже прослідковується стабільна тенденція нашої влади забирати в людей можливості й нічого не давати взамін. Безумовно, подібні реформи повинні відбуватися, але цьому повинен передувати чіткий і продуманий шлях виважених рішень з боку держави. Необхідно забезпечити впровадження певного адаптаційного періоду, протягом якого буде розроблено прозорий механізм впровадження вимоги щодо забою тварин. Окрім того, потрібно забезпечити належне фінансування. Зокрема, побудувати пункти забою тварин у кожному районі. Це дозволить людям користуватися такими пунктами в межах адекватного територіального доступу, що, у свою чергу, скоротить витрати на транспортування. Пункти забою, які матимуть експлуатаційний дозвіл, повинні відповідати усім вимогам та стандартам, згідно зі своєю діяльністю. Так само й процедура видачі документів про забій має бути прозорою і відкритою.

Кому ж заважає домашнє м'ясо та до чого призведе така «турбота» і «підтримка» держави? Банальна заборона продажу поставить українців у ще складніші умови. Сьогодні ціна на м'ясо і так досить висока, а враховуючи теперішні пенсії і заробітні плати, вона й узагалі є захмарною для певних категорій громадян. Окрім того, відбувається постійне подорожчання і системний ажіотаж перед святами. Тільки в минулому році ціни виросли більш ніж на третину.

У випадку заборони домашнього м’яса на ринках, люди просто почнуть вирізати поголів’я, а ціни стануть не просто захмарними, а космічними.

Читати до теми: Тваринники планують пікетувати Кабмін 6 березня

Будуючи цивілізовану, європейську державу, завжди потрібно пам’ятати про інтереси людей і працювати над тим, щоб новаторські ініціативи були максимально комфортними й бажаними для суспільства. Чому немає детального плану та чітко розробленої програми? Як мінімум, Мінагрополітики повинно розробити порядок будівництва пунктів забою, визначити їхню кількість, провести інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, а також забезпечити належне фінансування цього процесу. Зокрема, надавати людям податкові пільги, залучати кредити тощо. Бо найлегше та найпростіше — зламати, а ось запропонувати альтернативу — набагато складніше. Для цього потрібно думати про населення, а така функція для більшості наших народних обранців не притаманна взагалі.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

3 січня 2019
Що буде з домашнім молоком та м’ясом із 1 січня 2019 року?
У перший день нового року починають діяти нові стандарти щодо якості молока. Фахівці Асоціації тваринників України (АТУ) пояснюють, що вони...
22 лютого 2018
Тваринники планують пікетувати Кабмін 6 березня
Голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар оголосила 11 пунктів резолюції про зміну механізму держпідтримки для тваринництва під час...
20 лютого 2018
Дотації роздору – як Мінагрополітики підкилимно ділить 6,3 млрд грн для агросектору
Мінагрополітики та МЕРТ завершують вносити зміни у механізми розподілу бюджетних коштів для агросектору. Нагадаємо, вже другий рік аграрії живуть за...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...