Тваринники планують пікетувати Кабмін 6 березня
Тваринники планують пікетувати Кабмін 6 березня

Голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар оголосила 11 пунктів резолюції про зміну механізму держпідтримки для тваринництва під час всеукраїнського віче 22 лютого. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

В залі близько 100 виробників, попри запрошення асоціації, на зібрання так і не прийшов ніхто з Мінагрополітики, хоча запрошували першого заступника Мінагрополітики Максима Мартинюка. Учасники віче пообіцяли, якщо уряд не врахує їхні пропозиції, то 6 березня вони прийдуть із живими свиньми та коровами пікетувати Кабмін.

Ми, учасники Всеукраїнського аграрного віче від 22 лютого 2018 року, висловлюємо незадоволення політикою Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо розподілу державної підтримки в тваринництві на 2018 рік: незалучення бізнесу та громадськості сфери тваринництва до процесу визначення напрямів та механізмів державної підтримки, тіньової підготовки в стінах Мінагрополітики проекту нового Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, та внесення його на розгляд уряду 7 лютого 2018 року без належного обговорення з виробниками та врахування їхніх пропозицій, відсутність у Мінагрополітики бажання до діалогу щодо підтримки галузі», — йдеться у повідомленні.

Сільськогосподарські виробники в галузі тваринництва стурбовані тим, що безпрецедентна підтримка на галузь тваринництва в 4 млрд грн, якої дуже потребують виробники, особливо середні та малі, може потрапити в руки вузької групи наближених господарств шляхом виставлення різних «начебто законних» вимог, або піде на незаконні чиновницькі схеми з отримання дотацій аграріями за певну винагороду, закриття схем із накопичення заборгованості.

З боку найвищого керівництва державної влади неодноразово публічно було заявлено про масштабну державну підтримку тваринництва в 2018 році зі збільшення кількості молочно-товарних комплексів, фермерських господарств, поголів’я великої рогатої худоби, обсягів виробництва молока та м’яса на внутрішньому ринку та їхнього експорту, для чого держава заохочуватиме до будівництва нових ферм, завезення генетичного поголів’я, отримання дешевих та доступних кредитів, сільгосптехніки.  Тому, ми вважаємо, що Кабінет Міністрів України повинен взяти під особистий контроль питання державної підтримки галузі тваринництва на 2018 рік.

Нам відомо, що на засіданні уряду від 7 лютого 2018 року хоча й було схвалено Порядок використання коштів в тваринництві, але з умовою його доопрацювання, а Мінфін та Мінекономіки мають його ще погодити.

Ми, сільськогосподарські виробники, учасники всеукраїнського аграрного віче від 22 лютого 2018 року, ВИМАГАЄМО ВІД КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ, ЩОБ схвалений на уряді 7 лютого 2018 року ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, БУВ ЗАТВЕРДЖЕНИЙ ЛИШЕ ПІСЛЯ ЙОГО ДООПРАЦЮВАННЯ, ВРАХУВАННЯ ПРОПОЗИЦІЙ ТА ЗАУВАЖЕНЬ ВИРОБНИКІВ, серед яких:

1. Передбачити бюджетну дотацію для виробників свинини, як мінімум, у розмірі 2 грн на кілограм свинини як часткову підтримку відміненій квазіакумуляції ПДВ. Виробники свинини через відміну квазіакумуляції ПДВ уже несуть серйозні збитки: зниження ліквідності підприємств, дефіцит обігових коштів, збільшення окупності інвестиційних проектів, потребуючи альтернативної підтримки.

2. Збільшити розмір дотації за утримання корів до 2000 грн за 1 голову замість 1500 грн.

3. Ввести компенсацію відсотків за кредитами на обігові кошти діяльності діючих підприємств промислового свинарства та скотарства (не лише для вівчарства, козівництва, бджільництва, звірівництва, кролівництва, шовківництва, аквакультури).

4. Спростити отримання дозволу та погодження проектної документації на будівництво і реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів для отримання часткового державного відшкодування вартості понесених витрат завершених у поточному році етапів будівництва та реконструкції.

5. Провести на урядовому рівні консультації з банками з метою мотивації їх кредитувати виробників свинини. На жаль, банки через проблему з АЧС вважають проекти з свинарства ризиковими і не бажають їх кредитувати, а страхові компанії страхувати по ним ризики, тому державна компенсація будівництва чи реконструкції тваринницьких ферм і комплексів для виробників свинини буде недоступною.

6. Передбачити часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції підприємств інфраструктури тваринницьких комплексів: технологічних комбікормових заводів та цехів, заводів по виробництву кормів з метою збільшення локалізації власного виробництва кормів. 

7. Запровадити виплату часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів щоквартально (а не наприкінці року) виходячи з заявок, за якими комісіями прийняті позитивні рішення та у міру здачі етапів будівництва й реконструкції в експлуатацію.

8. Дерегулювати діяльність комісій на місцях, які приймають рішення про виділення державної підтримки, шляхом звуження їхніх функцій лише до прийому документів від зацікавлених суб’єктів господарювання та затвердження списків отримувачів державної підтримки. Комісії часто працюють в ручному режимі та приймають рішення, кому дати чи не дати державну підтримку;

9. Забезпечити відсутність впливу комісій на отримання часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів шляхом прийняття до уваги висновків техніко-економічної експертизи;

10. Забезпечити доступність громадськості в участі у складі комісій  (інформаційна політика про створення комісій та можливість участі в них громадськості);

11. Зробити відкритий реєстр суб’єктів отримувачів державної підтримки на часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств (цехів) із переробки та зберігання сільськогосподарської продукції. 

Ми, учасники Всеукраїнського аграрного віче від 22 лютого 2018 року вимагаємо прийому особисто у прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана Асоціації тваринників України та виробників галузі тваринництва з питання державної підтримки на 2018 рік. Якщо пропозиції виробників не будуть прийняті, вже 6 березня аграрії вийдуть з акцією протесту під будівлю Кабінету Міністрів України», — наголошують вони.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

1 березня 2018
Свинини не їсти, молока не пити!
Таке правило, притаманне під час посту, дуже скоро стане постійним в Україні. 27 лютого, у ВРУ до порядку денного було внесено розгляд законопроекту...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...