«Гра в імітацію» продовжується. Коли вже урядова антирейдерська комісія продемонструє результати?
Іван Мірошніченко, народний депутат України, член депутатської фракції політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»

Тема рейдерства та незаконних захоплень власності трималася у трендах політичного та суспільного життя України протягом усього літа та осені й була підхоплена ЗМІ. На рейдерські атаки скаржилися сотні підприємств аграрного сектору, переробної, харчової, виробничої промисловості, сюди потрапили навіть компанії з іноземними інвестиціями. Тож уряд вирішив стати флагманом у боротьбі з рейдерством та зробив низку сміливих заяв про те, що ця проблема буде у стислі строки вирішена раз і назавжди. Влітку Кабміном було відновлено діяльність Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств (далі — Комісія) з повним перезавантаженням її особового складу. Після створення Комісії керівництвом держави було взято курс на повне подолання рейдерства, зменшення тиску державних органів на підприємців, підвищення інвестиційної привабливості України для іноземного бізнесу.

Читати до теми: За рік до антирейдерської комісії звернулося 1270 громадян

І ось за Комісією почали створювати обласні антирейдерські штаби, розпочалися активні розмови про напрацювання і втілення широкого антирейдерського законопроекту, який би встановив ряд фільтрів для вчинення реєстраційних дій, увів би обов’язкове нотаріальне посвідчення окремих видів майнових договорів, посилив би кримінальну відповідальність реєстраторів за незаконні дії тощо. Не відставали і правоохоронці: багато керівників обласних управлінь Нацполіції звітували у ЗМІ про те, що з рейдерством покінчать, а винних притягнуть до відповідальності. І ось пройшло достатньо часу від тих солодких заяв та «рішучих» кроків влади, а віз і нині там.

Читати до теми: Як правильно оформити скаргу до антирейдерської комісії

Саме згадана Комісія при Кабміні під головуванням першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва повинна була стати вінцем боротьби із рейдерством у нашій державі. Проте, наразі, оглядаючись на пройдений Комісією шлях тривалістю у майже 5 місяців, можна впевнено говорити, що покладені на неї надії не були виправдані. Як би прикро це не звучало, за майже піврічний час існування Комісії було проведено всього 4 її засідання, на яких представлено 9 випадків рейдерських атак на підприємства сільського господарства та харчової промисловості. Усе літо звідусіль приходили повідомлення про захоплення агропідприємств, за даними Асоціації фермерів та землевласників України, зафіксовано більше 600 випадків рейдерства, а урядова Комісія розглянула всього 9 ситуацій. Водночас усе нові й нові підприємства звертаються і до сьогодні, а тільки від початку 2018 року я, як народний депутат України, отримав 4 звернення від громадян про рейдерські захоплення їхнього бізнесу. Після цього заяви Генпрокурора, що рейдерство в Україні подолане вкупі із коментарями Мін’юсту про те, що кількість рейдерських атак суттєво зменшилася, виглядають щонайменше дивно.

Читати до теми: У черзі на розгляд урядової антирейдерської комісії — 6 справ, але її роботу блокують

Що тут говорити, якщо за півроку так і не було повноцінно налагоджено організаційне забезпечення роботи Комісії. Досі не продемонструвала свою роботу Аналітична група при Комісії, яка би мала здійснювати первинне опрацювання отриманих заяв про рейдерство. До того ж, суттєво шкутильгає система інформування членів Комісії про наступне її засідання. Досить часто повідомлення про це приходили за 2—3 дні до чергового засідання. Несистематичність роботи, попри оголошені плани про проведення засідань кожних 2 тижні, ще більше ставить питання про професійність та ефективність виконання Комісією своїх завдань.

Читати до теми: Відомо дату подання антирейдерського закону до парламенту

Було створено інтернет-сторінку Комісії на сайті уряду, проте, її вміст нагадує сухе звітування держорганів. На сторінці є згадка про гарячу лінію, на яку повинні були б телефонувати громадяни та повідомляти про випадки захоплення власності, а секретаріат мав би оперативно інформувати членів Комісії та призначати наступне засідання. Проте, окрім самих слів «Гаряча лінія», «Секретар Комісії», «Регіональні комісії», «ЦОВВ» і гіперпосилання, жодних контактів немає! Ще більшої комічності додає той факт, що втілення ідеї про створення гарячої лінії зайняло близько 2 місяців.

То куди ж повинні звертатися громадяни у випадку, якщо на їхнє підприємство уже прийшли тітушки зі зброєю та виставили законних власників за двері? Збирати купу паперів і надсилати поштою в Київ?

Читати до теми: Роботу урядової антирейдерської комісії хочуть звести нанівець — точка зору

У Комісії заявляють, що невелика кількість проведених засідань і розглянутих справ пов’язана із тим, що було подано мало заяв, проте, як вони повинні подаватися, якщо сама ж Комісія не забезпечує найпростіші шляхи для звернень громадян? Звісно, демонструвати те, що у державі мало випадків рейдерства досить зручно і вигідно, але слід дивитись правді в очі — наразі просто немає бажання і волі для розгляду і ефективного вирішення ситуацій із рейдерськими атаками. Сама Комісія, виходячи з її повної назви (Міжвідомча комісія з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств), повинна займатися не тільки рейдерством. Невже у нашій державі за 5 місяців ні одне підприємство не мало проблем із тиском фіскалів, правоохоронців, контролюючих органів та й просто різних осіб, які мають жагу до збагачення? Питання риторичне. Те, що до Комісії не звертаються, говорить не про ефективну дію механізмів забезпечення права власності, інструментів притягнення до відповідальності чи високого рівня захисту ринкових цінностей, а про те, що Комісія виглядає слабкою, неефективною у своїй роботі, а також важкодоступною і маловідомою для широкого загалу.

Читати до теми: Іван Мірошніченко: Рейдерство сьогодні — це узаконений грабіж, який може зачепити кожного

Варто зауважити, що звітування державних органів на засіданнях про проведену роботу за вказівками від Комісії виглядало скоріше як формальні відповіді щодо удаваної діяльності та обіцянки допомогти у майбутньому. По суті, жодну із 9 проблем, заслуханих Комісією, не було вирішено, нікому не повернуто законні майнові права, ба більше, у деяких випадках ситуація навіть погіршилася, а рейдери почали поводити себе нахабніше. Складається враження про те, що голові Комісії Степану Кубіву не створюють належних умов для забезпечення ефективної діяльності цього органу. Такий підхід висловлює глибоке занепокоєння як у громадян України, які не можуть бути впевненими за недоторканість свого майна, так і іноземних інвесторів, які все більше бояться вкладати кошти у нашу державу.

Тому я, як народний депутат України, член урядової Комісії, голова Ради ГО «Бізнес-Варта» рішуче заявляю, що слід припинити грати в імітацію боротьби з рейдерством та захисту бізнесу в Україні. Як член Комісії та від імені ГО «Бізнес-Варта» я вимагаю негайного проведення її засідання, на якому слід зробити наступне:

1) заслухати звіт державних органів, яким були дані доручення щодо розглянутих раніше випадків рейдерства, на предмет того, які конкретно дії були ними вчинені за останні 5 місяців, які рекомендації Комісії були враховані, чи в повному обсязі, які невраховані і чому?

2) запросити усіх реєстраторів, нотаріусів, працівників органів Нацполіції, прокуратури, а також їхніх прямих керівників, які своїми діями сприяли проведенню рейдерських атак, або подальшому саботуванню розслідування у рамках кримінальних проваджень за фактами рейдерства на вже розглянутих Комісією підприємствах. За участі представників постраждалих підприємств необхідно поставити конкретні запитання щодо мети та змісту вчинення незаконних дій, особливостей проведення слідства, причин його затягування тощо;

3) розглянути нові заяви від підприємств, які скаржаться на рейдерські атаки;

4) розглянути пропозицію щодо проведення виїзних засідань Комісії у регіонах, у яких знаходяться підприємства, які постраждали від рейдерства, на базі місцевих державних адміністрацій;

5) провести проміжні підсумки роботи Комісії з моменту її створення.

Я вважаю, що ті слова, якими розкидалося керівництво держави влітку та восени, повинні нарешті знайти своє підтвердження та корелювати із реально здійсненими владними кроками та впровадженими ініціативами.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 липня 2018
Чому бізнесу варто прийти на антирейдерський форум 3 серпня у Києві
3 серпня 2018 року у Києві відбудеться великий Антирейдерський форум. Його організовують ГО «Бізнес-Варта», Всеукраїнська аграрна рада...
3 липня 2018
Страховка від рейдерів, або чому невідкладно потрібно прийняти законопроект №8121
Не можна назвати законодавство в аграрній галузі досконалим. І над виправленням дискримінаційних норм та прогалин працюють юристи, депутати, аграрії,...
10 травня 2018
Ростислав Кравець: Мін'юст повинен навести порядок зі своїми реєстрами
У Мін'юсті заявили, що антирейдерські аграрні штаби, які зараз відновили роботу, будуть діяти стільки, скільки потрібно для забезпечення безпеки...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...