В Україні за 2017 рік понад 700 агропідприємств постраждали від незаконних дій рейдерів, — депутати (відео)
Понад 700 українських агропідприємств зазнали шкоди від рейдерів за 2017 рік

В Україні за 2017 рік у аграрному секторі сталося понад 700 випадків неправомірних захоплень бізнесу. Про це повідомив народний депутат України від фракції «Самопоміч», член міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів при Кабінеті Міністрів України Іван Мірошніченко під час прес-конференції у Києві, передає кореспондент AgroPolit.com.

«За 2017 рік статистика свідчить про більш ніж 700 випадків недружніх конфліктів-поглинань або тиску на бізнес, тобто перелік іде на сотні. Ця загарбницька, під прикриттям, діяльність — грабунок серед білого дня», — заявив Мірошніченко.

Він зазначив, що механізмами таких незаконних дій є повна підробка документів, фальсифікація рішень наглядових рад, фальсифікація договорів оренди, прав оренди землі тощо.

Завжди першопричинами проблем рейдерства, передусім, були прогалини в законодавстві... Рейдери завжди шукають такі прогалини, щоб зайти в бізнес, знайти там свою вигоду, заробити гроші й не сісти до в'язниці, але так це було раніше. Зараз, на жаль, воно виглядає по-іншому», — сказав депутат.

Він додав, що зараз це рейдерство-грабунок, тому що дуже часто в людей забирають бізнес, коли вони «мирно працюють або мирно сплять».

Одного ранку вони прокидаються, і ось вони вже не власники. Ще влітку до нас звернулися десятки підприємців і представників підприємств, які постраждали від рейдерства. Це ті люди, які вже виходили на мітинги і протести. І ми як народні депутати стали на їхній захист», — заявив він.

Мірошніченко повідомив, що громадська організація «Бізнес Варта», головою наглядової ради якої він є, зараз розробляє проект закону з 15-ма знаковими змінами, які посприяють боротьбі з рейдерством. Він зазначив, що законопроект буде готовий повністю за 2—3 тижні, але прийняття закону може тривати понад півроку, оскільки існує серйозне протистояння його ухваленню.

За його словами, всі випадки рейдерства пов'язані з одними й тими ж учасниками, захоплення завжди дуже добре організовані та системні.

Рейдерство ніколи не починається на рівні району чи області, все рейдерство, яке є в Україні, йде з Києва за потурання найвищих службових осіб. Починається воно з Міністерства юстиції, Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ», — заявив присутній на прес-конференції генеральний директор Асоціації фермерів і приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський.

На прес-конференції також були присутні представники бізнесу, які зазнали рейдерства. Так, адвокат фермерського господарства в Херсонській області «Оазис Півдня» Наталія Сидоренко повідомила, що 19 квітня 2017 року підприємство піддалося рейдерському захопленню шляхом підробки документів, а саме: на підставі підробленого рішення суду були змінені дані власника бізнесу в реєстрі.

В результаті, люди, які працюють на підприємстві, втратили всі вкладені в землю кошти, бо посіви були скошені підприємством-загарбником, окрім того, через зволікання комісією розслідування справи підприємство «Оазис Півдня» не змогло посіяти новий урожай на зиму.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...