У ДФС розповіли, як «єдине вікно» на кордоні вплине на агроторгівлю
У ДФС розповіли, як «єдине вікно» на кордоні вплине на агроторгівлю

Новий закон  про «єдине вікно» на кордоні спрощує митне оформлення, так як скасовуються багато видів контролю та необхідних паперових документів. Про це заявив в.о. директора Департаменту таргетингу та управління митними ризиками Державної фіскальної служби Сергій Демченко в ефірі програми Гроші вперед! на Радіо НВ.

Нагадаємо, рада запустила «єдине вікно» на митниці.

Так, дані будуть вноситися до інформаційної системи, яку буде видно митникам і доступна для перегляду і прийняття рішень контролюючих органів.

Більше ніхто не має права вимагати у підприємця, імпортера, учасника зовнішньоекономічної діяльності ці документи у паперовому вигляді, - розповідає Демченко.

За його словами, тепер поняття заходів офіційного контролю - це виключно фітосанітарний і ветеринарно-санітарний контроль, державний контроль про дотримання законодавства про харчові продукти.

Так, експортерам не потрібно брати дозвіл для вивезення товарів, що пришвидшить митне оформлення. Крім того, при імпорті більше не діятиме радіологічний, екологічний і санепідемконтроль.

Тобто дійсно функції радіології покладаються на прикордонників. І то в частині спрацювання рамки, через які буде проїжджати транспортний засіб. Тобто контроль буде проводитись непомітно. Машина проїхала, рамка не спрацювала, значить контроль проведено, - пояснює Демченко.

На митницю покладається тільки документальний контроль у разі переміщення відходів, що регулюється Базельською конвенцією- ГМО, водні біоресурси, флора, фауна, яка регулюється конвенцією CITES, пестициди і агрохімікати.

У пункті пропуску залишаються дві посадові особи: це митниця і прикордонники. Так, залишається ветеринарний і фітосанітарний контроль. Тому що є визначений перелік кодів товарів, які підлягатимуть цьому контролю, - відзначив він.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

9 лютого 2019
Як працюватиме «єдине вікно» на митниці, – експерт
Запровадження «єдиного вікна» на митниці максимально скоротить кількість контролерів на кордоні, зменшить час та витрати суб’єктів...
17 жовтня 2018
Аграріям спростять митне оформлення товарів, – ДФС
У Державній фіскальній службі України (ДФС) розпочалося доопрацювання програмного забезпечення, яке використовується митницями під час митного...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...