Аграріям спростять митне оформлення товарів, – ДФС
Аграріям спростять митне оформлення товарів, – ДФС

У Державній фіскальній службі України (ДФС) розпочалося доопрацювання програмного забезпечення, яке використовується митницями під час митного оформлення товарів. Про це повідомляє сайт ДФС.

Нагадаємо, що на Одещині викрили масштабну схему незаконного експорту зернових та горіхів.

«З 4 жовтня 2018 року набув чинності закон України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України. У рамках нового закону ДФС вже розпочато роботу щодо доопрацювання програмного забезпечення, яке використовується митницями під час митного оформлення, у частині: перегляду видів державного контролю, яким підлягають товари; формування повідомлень для інспектора митниці про необхідність перевірки документів, які раніше перевірялися посадовими особами Держекоінспекції. У рамках закону ДФС буде створено єдиний державний інформаційний веб-портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі», який спростить подачу дозвільних документів під час митного оформлення», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у ДФС, після створення єдиного веб-порталу суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності не потрібно буде подавати до митниці паперові примірники дозвільних документів з відповідними штампами контролюючих органів, а отже, платники заощадять на цьому багато часу. 

Державні органи подаватимуть дозвільні документи в електронному вигляді на новостворений веб-портал, що дасть право митниці пропускати товари через митний кордон України без додаткових контрольних процедур і забезпечить скорочення часу на проходження контролю», – зазначив в. о. голови ДФС Олександр Власов.

Відповідно до закону, також скорочується кількість контрольних органів на кордоні та кількість дозвільних документів, необхідних для митного контролю та митного оформлення товарів.

Працівники митниць перевірятимуть дозвільні документи, які раніше перевірялися посадовими особами Державної екологічної інспекції, а контролювати рівень радіоактивного забруднення транспортних засобів і вантажів отримали повноваження співробітники прикордонної служби», – повідомив Власов.

Водночас скасовуються санітарно-епідеміологічний та екологічний контроль товарів під час їхнього переміщення через митний кордон України, а під час вивезення товарів за межі митної території України державні види контролю взагалі проводитися не будуть.

Для реалізації всіх нововведень ДФС надано 6-місячний строк. За цей час необхідно затвердити нормативно-технічний документ – набір гармонізованих відомостей для надання через єдиний державний інформаційний веб-портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі». Також буде підготовлено перелік відомостей, що подаються до «єдиного вікна» органами державної влади, та визначено зміст і формат цих даних.

Крім того, у найближчих планах - проведення зустрічі з Мінприроди, Держекоінспекцією з метою обміну досвідом щодо контролю пестицидів і агрохімікатів, відходів, ГМО, водних біоресурсів, зразків видів дикої фауни і флори, що є об'єктами регулювання Конвенції CITES, а також організація навчальних семінарів для працівників митниць з цих питань.

Як повідомлялося, перші кроки для запровадження «єдиного вікна» були зроблені урядом, Мінфіном та ДФС ще у серпні 2016 року. Власними силами ДФС розроблено і введено в дію програмно-інформаційний комплекс, що забезпечив обмін інформацією між митницею, підприємствами та державними органами, які здійснюють ветеринарно-санітарний, санітарно-епідеміологічний, фітосанітарний, екологічний та радіологічний контроль.

На сьогодні частка вантажів, що підлягає видам державного контролю і оформлюється за принципом «єдиного вікна», становить 89% від загальної кількості митних оформлень.

 

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

26 січня 2019
З квітня 2019 року в Україні діятиме єдиний рахунок для митних платежів, – Мінфін
З 16 квітня всі підприємства, які здійснюють міжнародну діяльність і торгівлю, будуть сплачувати митні платежі на єдиний рахунок у казначействі. Про...
23 листопада 2018
Концепцію реформування ДФС наступного тижня презентують у Кабміні, – Мінфін
Міністерство фінансів України завершує розробку концепції з реформи Державної фіскальної служби, яка передбачає розділення ДФС на митницю і...
18 жовтня 2018
Систему перевірок бізнесу реформують до кінця 2018 року, – Гройсман
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман розраховує на повноцінне введення ризикоорієнтованої системи перевірок бізнесу в країні до кінця 2018...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...