Іван Слободяник: ймовірність вибору фермерського мільярду до кінця року – не більше 1%
Іван Слободяник: ймовірність вибору фермерського мільярду до кінця року – не більше 1%

Фермери не встигнуть до кінця 2018 року вибрати закладений в бюджеті на підтримку 1 млрд грн. Такий прогноз в коментарі AgroPolit.com озвучив член АФЗУ Іван Слободяник.

Нагадаємо, що глава уряду порадив в.о.аграрного міністра Максиму Мартинюку змінити механізм розподілу фермерсього мільярду. А сам Мартинюк визнав, що виділення фермерських грошей з бюджету-2018 – неефективний.

«Програма з самого початку була виписана таким чином, щоб виконати її було неможливо. Фермери не беруть кредити, на які була спрямована ця програма, бо умови для них не підйомні. Це перша позиція. Друга – ці кошти (незрозуміло в яких сумах) будуть направлені на операційну діяльність «Укрдержфонду». Так сказав Максим Мартинюк. А це означає, що ймовірність використання цих коштів за призначенням до кінця 2018 року – не більше 1%. Фактично цього року фермери залишаються без державної підтримки. Ніякого фермерського мільярду немає – це повна імітація», - говорить Іван Слободяник.

Довідка:
Як уже писав AgroPolit.com у рамках проекту «Абетка Агродотацій», агросектор за 8 місяців отримав менше 10% дотацій із 6,3 млрд грн держпідтримки закладеної у бюджет на цей рік. Відтак, фермери отримали нуль коштів, про що заявили в середині літа, і через провал фермерської програми порадили Максиму Мартинюку піти з обійманої посади. В рамках проведеного аналізу з’ясувалося, що з 4 млрд грн на тваринництво виділено за перше півріччя тільки 226,8 млн грн: 220,1 млн грн отримали 5 компаній за те, що здали в експлуатацію/реконструювали тваринницьких об'єктів на суму 733,7 млн грн та ще 6,7 млн грн дотації за молодняк ВРХ. AgroPolit.com запустив флешмоб— #GoЗаАгроДотаціями, аби аграрії встигли вибрати відведені їм на рік кошти з казни.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...