Уряд оприлюднив показники АПК за І півріччя 2018 року
Володимир Гройсман

На офіційному порталі Верховної Ради опублікували проект бюджету на 2019 рік, у якому висвітлюються показники поточного року.

Так, відповідно до пояснювальної записки, у 2018 році вітчизняна економіка функціонує під впливом ряду зовнішніх та внутрішніх чинників. Цьогоріч на вітчизняну економіку позитивно впливають сприятлива цінова кон’юнктура на ключових світових товарних ринках вітчизняного експорту (зокрема, ринку чорних металів, пшениці та кукурудзи), розширення торговельного співробітництва з країнами ЄС та зростання економік основних торгівельних партнерів України.

Читайте до теми: Звіт Міністерства фінансів про виконання бюджету за 2017 рік

Прогноз доходів зведеного бюджету на 2019 рік визначений з урахуванням поточного виконання бюджету, змін до податкового та бюджетного законодавства, і становить 1 292,7 млрд грн. Прогнозна сума доходів загального фонду зведеного бюджету на 2019 рік становить 1 175,0 млрд гривень.

Прогнозні показники доходів зведеного бюджету на 2019 рік, порівняно із затвердженими показниками 2018 року, збільшуються на 130,5 млрд грн. або на 11,2 %, у тому числі по загальному фонду на 110,3 млрд грн, або на 10,4 %, та по спеціальному фонду на 20,2 млрд грн, або на 20,7 %.

У сільському господарстві після зростання на 11,4 % у І півріччі 2018 року, в основному за рахунок збільшення обсягів виробництва рослинницької продукції у 1,8 раза завдяки "часовому зсуву" періоду збиральної кампанії ранніх сортів зернових, за підсумком січня-липня відбулося скорочення обсягів сільськогосподарської продукції на 1 % внаслідок призупинення збиральної кампанії в окремих регіонах через тривалі дощові погодні умови.

Читайте до теми: #Go за АгроДотаціями!

Зовнішні умови для української економіки залишалися сприятливими завдяки зростанню світової економіки та позитивній ціновій кон’юнктурі на світових товарних ринках, що позначилося і на динаміці експорту товарів в поточному році.

Так, за попередніми даними Національного банку України, у січні-липні 2018 року експорт товарів збільшився на 11,8 % до $24,5 млрд за рахунок: чорних і кольорових металів та виробів з них – на 30,6 %; продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості на 30,1 %; деревини та виробів з неї – на 29,6 %; машин, устаткування, транспортних засобів та приладів – на 9,7 %. Скорочення відбулось лише у групі продовольчих товарів та сировини для їх виробництва – на 0,6 %.

У структурі експорту товарів найбільшу частку склали продукція АПК і харчової промисловості та продукція металургійного комплексу (39,9 % та 28,8 % відповідно).

Водночас пожвавлення внутрішнього попиту, насамперед, інвестиційного, призвело до прискорення зростання імпорту товарів.

Читайте до теми: Коаліційна безпорадність Кабміну, Ради та Президента – угода в частині АПК виконана лише на 30%

За січень-липень 2018 року імпорт товарів зріс на 15,6 % до $30,5 млрд, за всіма товарними групами, в тому числі: продовольчі товари та сировина для їх виробництва – на 24,3 %; чорних і кольорових металів та виробів з них на 20 %; машин, устаткування, транспортних засобів і приладів – на 14,3 %; продукції хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловості – на 13,4 %; мінеральних продуктів – на 12 %.

За попередніми даними Національного банку України, найбільше за січень-липень 2018 року в номінальному вимірі зріс експорт товарів до країн ЄС на $1,3 млрд, або на 17,4% до відповідного періоду 2017 року.

 Європейський союз залишається основним торговельним партнером України, частка якого в загальному експорті за січень-липень 2018 року збільшилась до 36,7 % з 34,9 % у січні-липні 2017 року. Імпорт товарів із країн ЄС за сім місяців 2017 року зріс на 14,5%, а його частка в загальному імпорті товарів становила 37,3 %.

Також значними темпами у січні-липні 2018 року зростали продажі українських товарів до країн Америкина 30,8 % (у тому числі США – на 24,7 %), Європи (взагалом) –на 18,1 % та Азії – на 10,9 %.

Разом з цим, на подальший розвиток вітчизняної економіки можуть вплинути сповільнення та турбулентність розвитку світової економіки на фоні посилення політики протекціонізму з боку США, загроза ескалації бойових дій на сході, міграційні процеси, зниження транзиту природного газу від реалізації проектів "Турецький потік" та "Північний потік 2", відсутність переміщення вантажів через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, обмеження на транзит українських товарів через територію Російської Федерації.

Читайте до теми: Інфраструктурні виклики стали основною перешкодою для аграріїв у 2018 році

В свою чергу вартісні обсяги імпорту товарів та послуг зростатимуть у 2019 році на 9,1 %. При цьому зростання обсягів інвестиційного імпорту, зважаючи на необхідність оновлення виробничих фондів, упровадження інноваційних технологій, дозволятимуть зменшувати залежність української економіки від критичного імпорту та підвищувати конкурентоспроможність української продукції в цілому.

У 2019 році темпи зростання промисловості прогнозуються на рівні 3,9 % із поступовим збільшенням у структурі частки виробництва високотехнологічної продукції.

Вищезазначене відбуватиметься на тлі поступового уповільнення цінової динаміки на внутрішньому ринку: прогнозується зменшення індексу споживчих цін (у розрахунку грудень до грудня попереднього року) до 107,4 % у 2019 році.

Читайте до теми: Українське зерно вишукує органічний ґрунт – скільки та куди виробники продають чистого зерна?

Динаміка зовнішнього попиту впродовж прогнозного періоду, навіть при суттєвому надолуженні своїх позицій у 2017 році, все ще не компенсує втрати експортерів, спричинені як внутрішніми, так і зовнішніми факторами попередніх періодів. Вартісний обсяг експорту товарів та послуг у 2019 році зростатиме на 8,3 %. В структурі експорту поступово зростатиме частка експорту товарів з використанням у виробництві технологій високого та середньо-високого рівня в загальному обсязі експорту товарів.

В свою чергу вартісні обсяги імпорту товарів та послуг зростатимуть у 2019 році на 9,1 %. При цьому зростання обсягів інвестиційного імпорту, зважаючи на необхідність оновлення виробничих фондів, упровадження інноваційних технологій, дозволятимуть зменшувати залежність української економіки від критичного імпорту та підвищувати конкурентоспроможність української продукції в цілому.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...