В Україні пропонують поновити земельний банк
Земельний банк

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко наголосила, що відкривати ринок землі можна лише за умов надійного захисту земельних ресурсів українців та здешевлення кредитів.

У нас за останні 4 роки поховали 120 банків разом із заставами, які там були. Загальна вартість української землі оцінюється в 3,5 трлн євро. Якщо зараз землю зробити товаром, який можна використовувати як заставу в банку, то будь-яка криза – і наші люди залишаться без землі. Про це заявила Юлія Тимошенко під час зустрічі з аграріями Миколаївщини у рамках презентації її політичної програми «Новий курс України».

Нагадаємо, що у березні 2018 року «Батьківщина» підписала всеукраїнський Меморандум «Новий аграрний курс України» з ВАР, ГС «Всеукраїнська аграрна рада» та «Аграрний Союз України» щодо проведення реформ у сільському господарстві та забезпечення розвитку сільських територій.

Читайте також: Кількість задіяних в сільському господарстві робітників скоротилася в 10 разів

«Знаєте, куди пішло все майно середнього класу, яке було до 2014 року закладене в банках? Все передали в Фонд гарантування вкладів. Майна передали на 0,5 трлн гривень. А ви знаєте, що, коли це майно передавали банкам, воно оцінювалося не за ринковими цінами, а мінімум удвічі дешевше. Зразу множте на два – це один трлн грн. А тепер давайте подивимося, за скільки цю землю продали? За 8 млрд грн», – заявила Юлія Тимошенко.

За словами очільниці «Батьківщини», сьогодні дрібні землевласники не зможуть конкурувати з великими корпораціями без змін у кредитно-фінансовій політиці. Також вона наголосила, що створення земельного банку має виправити ситуацію, але для цього потрібно змінювати маріонеток при владі та у керівництві НБУ.

 «Я вам можу сказати, доти, поки в Україні будуть залишатися 18-20% річних за кредитами, у нас економіка буде помирати. Тому що у світі рентабельність в середньому становить 10-15 %. Якщо вартість кредиту 18-20% – це свідоме вбивство економіки країни. І тому всі країни Європи мають розумну, грамотну грошову-кредитну політику, де максимум, що отримують підприємці, – це 3-5 % за кредитом», – наголосила Юлія Тимошенко.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

29 травня 2019
Названо джерело кредитів на покупку землі в $9 млрд
Завдяки Державному земельному іпотечному банку Україна зможе сформувати кредитний капітал у $9 млрд. Про це йдеться у матеріалі далі. ...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...